Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre skänker bort panten – Timrå näst sämst i landet

Svensken har blivit sämre på att trycka på biståndsknappen när det pantas burkar.
Och näst sämst i landet är Timråborna.
– Vi vet inte varför det gått ner så mycket, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen.

Annons

Minus 1,4 miljoner. Så mycket mindre pengar skänktes via biståndsknappen i landets Coop-butiker till Vi-skogens insamling. Knappen infördes 2004 och fram tills nu har det skänkts mer pengar för varje år som gått.

Men noteringen från 2015 på 6,7 miljoner kronor innebär att insamlingen nu är tillbaka på ungefär samma nivå som 2009, och toppnoteringen från 2014, på 8,1 miljoner, är långt borta. En anledning till minskningen är enligt Henrik Brundin att svenskarna valt att skänka pengar till humanitära organisationer.

– Den verksamhet som vi bedriver är långsiktig med syfte att människor ska undvika att behöva fly från klimatet. Det finns egentligen ingen motsättning där och biståndsviljan i Sverige ökar så det förklarar heller inte bortfallet, säger han.

Precis som tidigare år så är det Stockholmskommunerna som toppar listan över de som skänker mest, på topp tio-listan finns sju stycken och bäst i hela landet är Ekeröborna.

– Vi ser att biståndsviljan generellt är större i områdena kring och i storstäderna, säger Henrik Brundin.