Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre tillsatser i årets julskinkor

Förra årets debatt om fusket med julskinkorna har gett resultat.
Den här julen är det mindre tillsatser i skinkorna. Hos Ica dröjer det dock till nästa år.

Flera tester av julskinkorna förra året visade att tillsatsraseriet även drabbat det populäraste inslaget på julbordet. Värstingarna hade sex tillsatser, däribland polysfosfater, ett stabiliseringsmedel som binder vatten, och smakförstärkaren glutamat.

Den efterföljande debatten visade tydligt att svenska folket vill att skinkan ska bestå av griskött och inte så mycket mer. Flera producenter och affärskedjor har tagit till sig kritiken och lovar att det är mindre tillsatser i de skinkor som snart fyller kyldiskarna.

– Våra skinkor kommer inte att innehålla glutamat i år och vi har tagit bort ett stabiliseringsmedel och behåller bara ett, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop.

Konkurrenten Ica går samma väg, även om det dröjer till nästa jul. Det finns ingen glutamat i skinkorna, däremot stabiliseringsmedel.

– Polysfosfaterna ska bort, det är inget att diskutera. Vi borde hunnit med det i år om man ska vara självkritisk, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica.

Enligt ledningen för köttproducenten Scan har företaget aldrig använt glutamat i sina skinkor och heller inte polysfosfater.