Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre USA-resor efter kronraset

Finanskrisen har inneburit ett kraftigt ras för kronan mot både euron och dollarn.
Researrangörerna drar nu ner på USA-resorna.

Kronan har sedan början av september försvagats mot dollarn med drygt 25 procent och mot euron med nästan 10 procent. Och försvagningen har tagit rejält fart under den senaste veckan.

– Det är samma tema som vi sett under hela hösten. Det handlar om oro för vad den här konjunkturavmattningen kommer få för konsekvenser och traditionell flykt till de stora valutorna, säger Marcus Hallberg, ränteanalytiker på Handelsbanken.

– Sverige är en liten öppen ekonomi som är extremt exportberoende. Kronan är därför extremt konjunkturkänslig.

Kronförsvagningen innebär att det blir dyrare för svenskar att turista i euroländer och i Nordamerika.

– Det syns redan i USA-försäljningen som minskat, säger Lottie Knutsson, informationsdirektör på Fritidsresor.

– Vi har redan beslutat halvera utbudet av resor till exempelvis Florida vintern 2010. Och som en direkt effekt av kronförsvagningen har försäljningen av resor till Turkiet nästa sommar ökat kraftigt.

Kronan har stärkts mot den turkiska liran med 13 procent sedan början av september i år.

Enligt researrangören Apollo har kronförsvagningen inte nämnvärt påverkat bolagets reseförsäljning. Det handlar snarare om konjunkturförsvagningen.

– Thailand är fortfarande ett mycke populärt resmål även om kronan försvagats mot bathen, säger Apollos informationschef Kajsa Moström.

Kronan har försvagats mot bathen med 24 procent sedan början av september.

De stora charterarrangörerna har beslutat dra ner på sitt reseutbud med runt 10 procent till nästa sommar för att möta effekterna av den snabba konjunkturförsämringen.

– Vårt bokningsläge är lite sämre nu än vad det var för ett år sedan och vi är beredda att dra ner mer på utbudet om vi ser en fortsatt nedåtgående tendens i början av nästa år, säger Kajsa Moström.