Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färsk statistik: Bra diabetesvård i länet

Diabetesvården i Västernorrland är väldigt bra. Och allra bäst är den i Sollefteå. Det visar färsk statistik från NDR, nationella diabetesregistret.

Diabetes är en folksjukdom. I hela landet räknar man med att ca 4 procent av befolkningen lider av sjukdomen. I Västernorrland är siffran ca 5-6 procent, vilket kan bero på en äldre befolkning. Man tror dock att det finns ett mörkertal då man kan ha sjukdomen utan att ha diagnostiserats.

Alla diabetespatienter ska årligen registreras i NDR. Registret är offentligt och vem som helst kan gå in och se hur den ”egna” kliniken ligger till.

- Detta för att man till exempel som patient ska kunna välja vårdgivare, på grund av det fria vårdvalet, säger Mia Westerlund, diabetessjuksköterska på Specialistmottagningen på Sollefteå sjukhus.

Å andra sidan finns det ingen anledning till att klaga i Västernorrland. Samtliga sjukhus i länet uppvisar bättre resultat än riksgenomsnittet.

De tviktigaste mätvärdet över hur en patient mår är blodsockret. Ett prov på ”långtidsblodsockret”, HbA1c, kontrolleras. Nationell riktlinje är att man ska sträva efter att ligga under 52 mmol/mol och ej över 70 mmol/mol. Om värde är över70 ökar risken för framtida diabeteskomplikationer markant.

I hela Sverige (2016) har man hittills lyckats få 18,9 procent av patienterna, med Typ 1-diabetes, att få ett HbA1c under 52. Medelvärdet i Västernorrland ligger på 21,9 procent. Sollefteå utmärker sig med hela 30,3 procent av patienterna. I Örnsköldsvik, Härnösand respektive Sundsvall är siffran 23,1, 20,7 respektive 19,1 procent.

För patienter med ett högre värde än 70, och då ska man naturligtvis ha en så låg procentsiffra som möjligt, ligger riksgenomsnittet på 21,3 procent. Även i det fallet sticker Sollefteå sjukhus ut med en så låg siffra som 10,1 procent. Örnsköldsvik, Härnösand respektive Sundsvall har 15,6 , 18,3 respektive 23,4 procent.

- Det är jätteroligt att det ser så bra ut, säger Mia Westerlund.

Men de positiva siffrorna är ingen slump. Det ligger målmedvetet arbete bakom. Mia Westerlund har satsat mycket på tekniken med till exempel insulinpumpar. För att vara en så liten klinik har man förhållandevis många patienter med pump. Fördelen med insulinpump är att den ger insulin kontinuerligt och att man lätt kan ta sina insulindoser eftersom man alltid har insulinet med sig.

Läs också: Katten Tussan känner av när mattes blodsocker sjunker nattetid: "Hon ger sig inte förrän jag stiger upp"

En annan teknisk produkt man satsat på är en ny blodsockermätare. Man har då en sensor på överarmen och med avläsare alternativt mobiltelefonen kan man scanna sitt blodsocker. Det är betydligt smidigare än att sticka sig i fingret.

- Den mätaren visar även om blodsockret stiger eller sjunker, säger Westerlund.

Men det räcker inte att bara dela ut de tekniska hjälpmedlen. Det krävspatientutbildning och kontinuerlig uppföljning och det har man satsat mycket på i Sollefteå.

Att satsa på den senaste tekniken kostar naturligtvis pengar.

- Men det tjänar man in på sikt då risken för framtida diabeteskomplikationer minskar, poängterar Westerlund.

Läs också: Diabetessjuke Rickard, 34, genomförde ett vasalopp – 3,5 år efter allvarliga hjärtoperationen

Faktum är att, enligt Nationella diabetesteamet, så är det mindre än 10 procent av hälso –och sjukvårdens kostnader för diabetes som utgörs av mediciner och hjälpmedel. Den stora kostnaden är sjukvård på grund av komplikationer, som hjärt-kärlsjukdomar, fotsår och njursvikt.

Ytterligare en insats som bidragit till att det ser så bra ut är att Mia Westerlund, tillsammans med dietist, har haft patientutbildning om kolhydrater. Förr i tiden hade man fasta insulindoser, detta är mycket ovanligt numera. Patienter varierar aktivt sina insulindoser utefter blodsocker och kolhydratintag.

Mia Westerlund har jobbat länge inom sjukvården. Men ingenstans har hon trivts så bra som inom diabetesvården.

- Det är en mycket följsam patientgrupp som är öppen för nyheter och det är en bra teknisk utveckling, säger hon.

Läs också: Ny forskning hjälper diabetessjuka