Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsägare på Alnö krävs på 30 000

Miljökontoret vill belägga en fastighetsägare på Alnö med 30 000 kronor i vite.
Enligt kontoret har han inte sanerat fastigheten trots att miljödomstolen beordrat det för flera år sedan.

Det är en drygt fyra år gammal historia som i dag åter hamnar på miljönämndens bord.

2007 upptäcktes det en stor mängd bilvrak, avfall och misstänkta föroreningar i marken på fastigheten Alnö-Vi 1:6.

Miljökontoret har sedan dess försökt få fastighetsägaren att transportera bort bilvraken och avfallet, redovisa var allt transporterats, och upprätta ett program för att undersöka och efterbehandla förorenad mark och grundvatten.

Detta skrevs i ett föreläggande, som fastighetsägaren utan framgång överklagade ända upp i miljödomstolen. I maj besökte miljökontoret platsen och kunde då se att bilvraken fraktats bort, men att det fortfarande låg en del avfall kvar. Vid ett andra besök i augusti hade ingen förbättring skett, och nu vill kontoret att miljönämnden ska överlämna ärendet till Mark- och miljödomstolen för prövning av utdömande av vite.

Beloppet vill de sätta till 10 000 kronor för var och en av de tre punkter som inte är åtgärdade.

Fastighetsägaren säger till ST att han är sjuklig och därför förhindrad själv göra något åt problemen. Han lovade att återkomma efter samtal med den som numera har verksamhet på fastigheten.