Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsägarna: V saknar svar på hur ökade kostnader ska ge fler bostäder

I debattrepliken "Höga bostadspriser och få nybyggda hyresrätter med rimliga hyror orsak till akut bostadsbrist" hävdar Vänsterpartiets bostadspolitiska företrädare Nooshi Dadgostar och Malcolm Jallow att Byggrättsutredningen kommer ge fler bostäder om förslagen genomförs.

Men Vänsterpartiet förmår fortfarande inte svara på frågan hur ökad osäkerhet kring kostnader och till egen mark skulle öka investeringsviljan och öka bostadsbyggandet.

Byggrättsutredningen lägger fram förslag som bland annat syftar till att tvinga bostadsbyggare att, utöver avstå mark utan ersättning, bekosta annan bebyggelse än bostäder samt att kommuner kan forcera bostadsbyggandet under hot om vite.

I tider av minskande bostadsbyggande är det häpnadsväckande att en statlig utredning med uppdrag att öka bostadsbyggandet lägger förslag som minskar investeringsviljan. Inte ens när utredningens egna experter påpekade att de såg betydande problem med förslaget stannar utredaren upp.

Utredningen gör ingen analys över tillämpningen av det befintliga verktyg som finns i PBL. Utredaren konstaterar att inlösensverktyget finns, men inte utnyttjas. Utredningen stannar där och söker inte svar på varför det är så. Istället föreslår utredaren i princip ett återinförande av de rätteligen avskaffade exploatörsbestämmelserna.

I avsaknad av grundliga analyser är utredningen en uppvisning i spekulationer. Utredningen har inte genomförts på ett seriöst sätt och de förslag som lämnas kommer att minska investeringsviljan i nya bostäder. Bostadsministerns avståndstagande framstår som mer och mer sunt.

Carina Grip, platsansvarig Sundsvall, Fastighetsägarna MittNord

Christina Friberg, platsansvarig Örnsköldsvik, Fastighetsägarna MittNord

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel