Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetskungen Stig Svedberg krävs på miljoner – hyreshöjningar förhandlades inte

Hem & Hyra skriver att Tvättbjörnen Fastigheter i Sundsvall misstänks ha höjt hyrorna utan att ha förhandlat dem först.
Om det stämmer kan det bli dyrt för fastighetskungen Stig Svedberg.
Förutom återbetalning av två års hyror plus ränta kräver Hyresgästföreningen 15 000 kronor per lägenhet. Slutsumman kan landa på närmare 3 miljoner kronor.

Tvättbjörnens ägare Stig Svedberg har sagt i tidigare intervjuer till Hem & Hyra att han tycker att regelverket för hur hyresförhandlingar går till är förlegade och att han vill slippa förhandla.

– Systemet bör läggas ner. Jag vill köpa hus och renovera och inte behöva förhandla om allt, sa Svedberg bland annat i en intervju med Hem & Hyra förra hösten.

Hyresgästföreningen misstänker nu att fastighetsbolaget höjt hyran för hyresgäster i elva olika fastigheter – utan att förhandla om det innan.

– Det har kommit till vår kännedom att hyresgäster i de här fastigheterna har debiterats en högre hyra än den som senast förhandlats fram med oss, säger Conny Säker, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i region Norrland till Hem & Hyra.

Hyreshöjningarna ska ha skett redan 2016 och nu uppmanas fastighetsägaren att återbetala mellanskillnaden plus ränta för 2016 och 2017 till samtliga berörda hyresgäster. Det är osäkert hur många det rör sig om, men det kan handla om så många som 191 lägenheter.

Hyresgästföreningen kräver även ett skadestånd på 15 000 kronor per lägenhet, vilket skulle landa på drygt 2,8 miljoner om det visar sig att olagliga hyreshöjningar gjorts i alla lägenheter.

Enligt Stig Svedberg har han försökt få till en förhandling, men anser att regelverket försvårar och har gjort att det dragit ut på tiden.

– Det här är jättetråkigt, men jag har bevis för att jag försökt påkalla förhandling och vi har gjort allt 100 procent korrekt, säger Svedberg till Hem & Hyra.

På frågan om han höjt hyror utan att ha förhandlat dem svarar han:

– Jag vill absolut inte kommentera det.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Kontakta ST.nu via telefon: 060-19 71 64, mms/sms: 72060 e-post: tips@st.nu eller använd Tipsa-tjänsten.

FLER NYHETER:

Timråbon som försökte sälja en leopard på Facebook överklagar – känner sig oskyldigt dömd

För Plus-kunder: Bluffenkät skickas ut till företagare i länet – Micke nära att luras på tusentals kronor

GIF Sundsvall spelade med sorgband – för att hedra pojkspelaren som dödades i Stockvik

För Plus-kunder: 71 miljoner – här är glädjebeskedet som förändrar allt för Sundsvalls nya resecentrum