Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastnade i sandspridare och tvingades amputera ena benet – nu åtalas företaget för arbetsmiljöbrott

När mannen skulle sparka sönder en klump av frusen sand fastnade han med benet i sandmaskinens valsar som snurrade för fullt – och kunde inte ta sig loss.
Skadorna blev så omfattande att mannen sedan tvingades amputera ena benet.
Nu åtalas företaget för arbetsmiljöbrott.

Olyckan inträffade i januari förra året i Östavall, Ånge kommun, då mannen var ute och sandade vägar. Traktorns motor var igång och hydrauliken var påslagen när arbetstagaren klev upp på sandvagnen för att sparka sönder en klump av frusen sand. Sandvagnens valsar snurrade och av någon anledning fastnade arbetstagarens vänstra ben mellan valsarna – och drogs ner.

Vid olyckstillfället ådrog sig mannen sådana allvarliga skador att benet sedan var tvunget att amputeras tolv centimeter ovanför knäleden.

För Plus-kunder: Olyckan i sandspridaren hade kunnat undvikas: "Säkerhetsgaller var bortplockat"

Nu menar åklagaren att företagets ansvarige av oaktsamhet har vållat arbetstagaren kroppsskadan genom att han uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som i enlighet med arbetsmiljölagen ålegat honom till förebyggande av ohälsa eller olycksfall.

Den direkta orsaken till att arbetstagaren kunde fastna med sina ben i sandmaskinen var att säkerhetsgallret i sandfållan var bortplockat. Skyddsgallret utgör en skyddsanordning som man inte utan giltiga skäl får tas bort eller sättas ur bruk.

Åklagaren menar att om skyddsanordningen hade suttit kvar hade olyckan med hög grad av sannolikhet inte kunnat uppstå.

Den misstänkte arbetsgivaren vidgår händelseförloppet men förnekar brott.