Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Favoriterna höll i SM-stafetterna

Favoriten Hudiksvall fick slita för att försvara stafettguldet över 3x10 kilometer fristil i skid-SM.

I damstafetten var det dock inget snack. Piteå tog sitt tredje raka guld i utklassningsstil.

Alldeles före ingången till Lindbäcksstadion i Piteå fick Anton Lindblad luckan som räckte för att hålla undan till seger i herrstafetten. Hudiksvall, med veteranerna Anders Södergren och Daniel Richardsson på de första sträckorna, var 2,6 sekunder före tvåan Falun-Borlänge och tre före trean Piteå.

I den lätta fristilsbanan var det svårt att skapa luckor. Anton Lindblads guldryck var kort men effektivt. 25-åringen är med i utvecklingslandslaget och har prickat formen till SM.

Andra medaljen

Det var en ovan situation för mig, men jag har märkt att lopp oftast avgörs strax innan upploppen. Tanken var att göra så och det gick ju bra, men det var mycket mjölksyra på slutet, sade Lindblad, som inledde SM med individuellt brons på 15 kilometer, till SVT.

Falun-Borlänge saknade stjärnan Calle Halfvarsson och dessutom tvingades Oskar Svensson hoppa av precis före stafetten. Anton Hedlund tackade för förtroendet med att suga fast i ryggarna på Lindblad och Piteås Jesper Modin och sedan spurta hem silvret.

Öberg avgjorde

Efter Sofia Henriksson på förstasträckan tog Jennie Öberg över för Piteå och avgjorde i praktiken damernas 3x5 kilometer. Sprintspecialisten, som hade ena handen i gips för bara en vecka sedan, gav Charlotte Kalla ett försprång på 30 sekunder.

Det har varit mycket strul. Skönt att det vänder nu. Jag hade tänkt vänta till andra varvet innan jag körde, men jag blev lite otålig och tyckte det var lika bra att trycka på, sade Öberg till SVT.

När Kalla hade gjort sitt hade avståndet växt till drygt en minut före Åsarnas Ida Ingemarsdotter. Ytterligare halvminuten efter tog IFK Umeås Jonna Sundling brons.