Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fd överviktig: Irriterande höra att man ska sluta tänka på vikten och vara nöjd med sig själv – en fara att det blir värre

Jag läser ST:s artikel om fotografen Emma Larsson och kroppsideal.

Visst, det är jättebra att lyfta fram självkänslan hos personer, att säga att du är vacker som du är. Och så är det också, alla är underbara på sina sätt.

Men om man har dålig självkänsla på grund av att man är överviktig så har man några olika val att göra. Är det ett medicinsk problem så får man utgå ifrån det och ha det som grund för att ta sig framåt. Men om det däremot är ett rent viktproblem så går det att göra något åt det.

Jag blir bara irriterad när man läser att man ska sluta tänka på vikten och älska sig själv som man är. Om vikten är ett problem så antingen gör man något åt det genom att ändra livsstil, exempelvis promenera/motionera mer, äta bättre mat och mindre portioner. Självklart med måtta.

Men det är extremt farligt att säga, ja du är överviktigt men gilla dig själv som du är och njut. Faran där är att det bara kommer bli än värre med tiden som går. Det i sin tur kommer att medföra framtida medicinska åkommor som kanske kommer göra det än svårare att gå ner till en mer hälsosam vikt.

Många kommer säkert sätta kaffet i halsen när de läser detta. Personligen bryr jag min inte om hur andra ser ut, mer hur de beter sig.

Jag själv har varit överviktig och undvek att bli fotograferad, visa mig på badstränder, bada med barnen i badhus, etcetera. Men jag ändrade min livsstil och ett år senare så var den känslan borta. Jag kände att jag var stark som hade klarat av att ändra mitt leverne.

Så, bra att öka självkänslan, mindre bra att låta kroppen ta stryk.

Fd överviktig

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel