Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Febrilt arbete för att stoppa flyktingbåten: "Det kan inte vara ett seriöst upplägg"

Ocean Gala väntas anlända till Utansjö hamn vid 16-tiden idag. Samtidigt pågår ett intensivt arbete med att stoppa planerna på ett asylboende ombord på båten.
Kommunalrådet Fred Nilsson kommer senare idag berätta vilka åtgäråder som kommunen har vidtaget.

Planerna på ett asylboende för 1790 personer rör upp känslorna i lilla Ramvik.

TV: Här anländer omtvistade kryssaren Ocean Gala – vi sänder live

Bakgrund: Här är alla turer kring Ocean Galas färd mot länet

TV: Kommunalrådet rasar över Ocean Gala: "Migrationsverket har gått bakom ryggen på oss"

– Ett asylboende längs en gammal industrikaj kommer bara att skapa en massa problem för alla utom de som får betalt, säger Lars-Gunnar Hultin. landstingspolitiker (V) och själv boende i Utansjö.

– Vad ska de asylsökande göra här, det kan inte vara ett seriöst upplägg. Utansjö har tagit sitt ansvar i mottagandet. Det finns redan 150 asylsökande här. Vi klarar inte fler, säger Hultin.

Marita Möller har undervisat syrier på Sandö.

– Kan Migrationsverket fatta vilka galna beslut som helst. Och vad är det för skummisar till ägare som säger att alla kommer att bli glada?

– Jag har undervisat syrier på Sandö och de känner sig så isolerade. De kommer ingen vart för bussarna kostar mer än dom har råd med. Hur ska det inte vara att sitta i Utansjö och glo på en vägg i en hytt. Det måste bli ett slut på denna galenskap som gör att folk kan tjäna pengar på dessastackars krigsoffer, skriver hon i ett mejl.

Ocean Gala befinner sig nu norr om Hudiksvall och kommer att få lotshjälp kl 13.30 från Spikarnas lotsstation.

Läs mer: Flyktingbåten på väg till Härnösand

Läs också: Kommunen slår tillbaka – gör polisanmälan direkt när flyktingfartyget lägger till