Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felaktig information på hemsidan att hamnen var godkänd

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Fram till tisdag förmiddag fanns det information på Härnösands kommuns hemsida att Utansjö hamn är godkänd enligt ISPS-koden.
Informationen är nu bortplockad men finns kvar som en cache-fil hos Google.

På källkoden för den aktuella sidans cache-fil finns det metadata om ändringsdatum den 14 juni.

Kommunen gjorde under tisdagskvällen en polisanmälan mot hamnägaren för att det saknas ISPS-godkännande.

ISPS är en förkortning av International Ship & Port facility Security code. ISPS är ett regelverk som är antaget av International Maritime Organisation (IMO), det internationella sjösäkerhetsorganet. IMO som lyder under FN.

Regelverket gäller för hamnar över hela världen och syftar till att skapa säkra transporter mellan hamnarna för passagerare och gods. Regelverket har funnits sedan 2004.

– Det är inget som kommer att påverka den fortsatta rättsliga processen, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S).

Men båtägaren kan ha handlat i godtro genom informationen på er hemsida?

– Vår polisanmälan är riktad mot hamnägaren, det är hans skyldighet att informera fartyget. Vad som står på en hemsida påverkar inte processen när det gäller vår polisanmälan.

Varför plockade ni bort sidan?

– Det är gammal information som gällde den förra hamnägaren fram till 2014 då hamnen fick en ny ägare. Den nye ägaren saknar ISPS och det är det som gäller idag, säger Fred Nilsson.