Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felaktig kost orsaken till övervikt och dålig hälsa

Övervikt, diabetes, högt blodtryck och hjärtbesvär är vanligt på Timrå vårdcentral. Felaktig kost är orsaken, och i centrum finns nästan uteslutande snabbmatsrestauranger.
– Sallad, kebab och pizza. Det är vad som serveras i Timrå centrum, säger Britt-Louise Nyholm, folkhälsosamordnare Timrå kommun.

Köpmangatan i Timrå centrum kantas av pizzerior, kebabställen och thaimatsrestauranger. 14 ställen – på en enda gata. Inget ställe som serverar husmanskost finns.

– Man måste man ta sig utanför centrum för att komma till de två ställena som serverar husmanskost i Timrå, säger Britt-Louise Nyholm.

Problem orsakad av felaktig kost är ett vanligt problem på Timrå vårdcentral, enligt enhetschefen för diskriktsköterskorna på Timrå vårdcentral, Ann-Christin Öhrn.

– Vi får in mycket patienter som har hjärtbesvär, har högt blodtryck, diabetes och är överviktiga.

Hjärt- och kärlsjukdomar är vanligare i Timrå än i resten av landet, enligt statistik från Folkhälsoinstitutet.

Sjukvårdspersonalen i Timrå pratar då om levnadsvanor med patienterna.

– Det är många som äter fel kost och som inte rör på sig, säger Ann-Christin Öhrn.

Britt-Louise Nyholm på Timrå kommun ser det enformiga restaurangutbudet i Timrå centrum som ett problem.

– Vi pratar ofta om det på kommunen. Det saknas ställen med husmanskost, säger hon.

Men kommunen kan inte göra något åt det.

– Vi kan inte lägga oss i utbudet. Vi vill ha ett levande näringsliv i Timrå, säger Britt-Louise Nyholm.

Timrå kommuns miljöinspektör Per-Ola Magnusson har hand om miljöinspektionen av dessa restauranger. Han håller med om att snabbmatsutbudet är för stort.

– Snabbmatsrestaurangerna har tagit över centrum. Var och varannan funderar nog på varför det bara finns snabbmat, säger han.

Skolbarn drabbas av övervikt och dålig hälsa i Timrå.

– Lärarna har slagit larm om att det är allvarligare med barnfetman än vad det är med alkohol och droger, säger Britt-Louise Nyholm.