Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felaktiga påståenden om Engelska skolan

Annons

Det har den senaste tiden varit en het diskussion om friskolorna i kommunen, och då främst Engelska skolan. Detta med anledning av att Engelska skolan, i samråd med kommunen, ska bygga ut sin verksamhet. En rad felaktiga påståenden har i samband med detta lagts fram av olika personer, bland andra "Syster Yster" och "Kommunalt anställd lärare". Det kan vara bra att reda ut några av dessa.

Läs också: Visst bidrar Engelska skolan till segregationen

Läs också: Engelska skolan sorterar inte bort svaga elever

Läs också: Se Engelska skolan som en förebild

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

• Friskolorna har ingen möjlighet att fritt välja ut vilka elever som ska gå på skolan. Skolverket har satt upp tydliga regler för urvalsgrunder för friskolor. Det är inte möjligt att gå förbi dessa.

• Barn får läxhjälp på friskolor. Det finns även läxfria friskolor. Det spelar med andra ord ingen roll vilken studiebakgrund vårdnadshavarna har.

• Många föräldrar med barn som är i behov av särskilt stöd väljer ofta en friskola på grund av att de önskar en viss pedagogik/läromiljö som passar just deras familj.

• Skolsköterskorna inom grundskolan har en specialistsjuksköterskeexamen antingen inom öppen hälso- och sjukvård/distrikssköterska alternativt barnsjuksköterska. Oavsett om de arbetar på friskola eller kommunal skola. Dessa har samma tystnadsplikt och skyldighet att föra patientjournal, som övriga legitimerade sjuksköterskor. Jag hoppas och tror att de flesta som följer debatten anser att det är positivt att kunna välja skola utifrån vem deras barn blir, och inte bara utifrån var de bor geografiskt. Och självklart ska alla barn ha rätt till en bra skola. För det krävs samarbete och förståelse för varandras verksamheter.

Förälder till barn friskola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel