Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felbedömningar bakom flyghaveri

Piloten bedömde både väder och terrängförhållanden fel. Det var orsaken till att ett privatflygplan havererade söder om Siljansnäs i Dalarna den 12 augusti i fjol, anser Statens haverikommission (SHK) i sin rapport.

I olyckan skadades en man allvarligt och en man lindrigt. De hade lyft med en Cessna från Siljansnäs flygplats för att flyga till Malmö. Men strax efter start försämrades vädret och piloten bestämde sig för att vända tillbaka. Flygplanet kolliderade dock med träden på en höjd, och tumlade nerför en sluttning där det totalhavererat blev liggande på rygg.

Enligt SHK medgav inte vädret säker flygning och planeringen var dessutom felaktig. Molnen var för låga, flygningen var planerad i en för lång etapp, piloten var ovan vid kuperad terräng och flygningen förlades dessutom över områdets högsta terräng.