Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fellbrink vill få upp fler tjejer på scen

Med Susanne Fellbrinks nystartade projekt Female singersongwriters vill man få fram fler kvinnliga soloartister.
Ett nätverk som ska inspirera låtskrivandet, men också vara en kanal för att få fler kvinnor ut på scenerna.
Under lördagen spelar Fellbrink och medlemmar ur projektet på Drakfesten.

Annons

Susanne Fellbrink, som själv livnärt sig på musiken i femton år, kände ett uppdämt behov. Fler kvinnliga låtskrivare och musiker måste synliggöras.

I maj drog hon i gång Female singersongwriters där kvinnliga soloartister i Norrland ska få möjligheten att träffas och utbyta erfarenheter. Många kände samma frustration när man träffades första gången.

– Det tog en kvart, sen satt alla och grät. Vi har alla upplevt samma sak, att det är så svårt att nå ut, säger Susanne Fellbrink.

Nätverket har ökat kreativiteten för Amanda Lovevind, som har spelat en del i Sundsvall, men som känner att kontaktnätet för att få speltillfällen måste blir större.

– Vi som är med sitter mest själv hemma och skapar. Ofta sitter man någon timme men det är svårt att få ihop något. Efter att jag gått med i nätverket har jag skrivit tre låtar, säger hon.

Sanna Martinez var med i Lilla Melodifestivalen 2006. Även hon ser projektet som stöttande.

– Det är jättekul och nyttigt att få höra hur de andra gör när de skriver musik, säger hon.

Female singersongwriters är tänkt att bli en landsomfattande portal för arrangörer som vill boka kvinnliga artister – för sådana finns det gott om. För få får chansen tycker Susanne Fellbrink.

– Det ska vara lika naturligt att boka tjejer till spelningarna, och via projektets hemsida kan arrangörer göra ett aktivt val. Portalen blir som ett verktyg för de som vill boka kvinnliga akter, säger hon.

Lördagens Drakfest blir lite av en premiär för att visa upp vad projektet går ut på.

– Det är ett tiotal artister från Female singersongwriters som spelar upp eget material. Det blir ett smakprov på vad vi gör för något, säger Susanne Fellbrink.

Romelia Sjödin, Sanna Martinez och Amanda Lovevind är bara några av de som står på scen.

Susanne Fellbrink kommer även att uppträda solo under lördagens Drakfest. Tjejer från projektet är med och körar.

– Det blir mer ös än vanligt, säger hon.

I höst väntar fler speltillfällen för Female singersongwriters, bland annat en gemensam lastbilsturné i länet som besöker både Ånge och Sollefteå. Turnén är ett lite ovanligt grepp som Susanne Fellbrink genomfört tidigare.

– Vi rullar in med lastbil som blir till en scen. För att få komma ut måste man vara klurig och rik på idéer. Jag är ju ganska galen så jag har mycket påhitt, säger Fellbrink.

Annons