Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem i tolv- rörelsen fyller 20 år

Många unga ögon tittar på oss från en skärm, tidningsurklipp om mångkulturella möten och främlingshat visas i utställningen om Fem-i-tolv-rörelsen på Länsmuseet i Härnösand.
För 20 år sedan bestämde sig 17-åriga Sara Wallin och andra människor för att ta avstånd från det främlingshat som växte sig starkt i Härnösand och Fem-i-tolv-rörelsen var född.

Stig Wallin följde intresserat utställningens uppbyggnad tidigare i veckan. Fotografen Samir Hussein har gjort en stor fotoinsats. Utställningen visar vad som hänt sedan en grupp människor, bland dem Stig Wallins 17- åriga dotter Sara, ville stoppa främlingsfientligheten i Härnösand. De träffades på torget fem i tolv på söndagarna för att visa sitt missnöje. 1989 blev Sara mördad av en eritrean. Den händelsen uppmärksammades på gott och ont.

Stig Wallins familj fick efter mordet många tröstande brev och samtal men också hatiska, otäcka brev. Ett vänligt och tröstande brev från Olof Palmes vän, Hans Haste, har betytt mycket för familjen. Stig Wallin läser ur dessa brev i en film som visas på utställningen.

Det som driver mig att arbeta vidare är prästens ord vid Saras begravning: Om vi inte fortsätter Saras arbete dör minnet av henne. Dessutom är behovet att arbeta med flyktingar så stort. Det är min huvudsakliga sysselsättning, säger Stig Wallin.

Fem i tolv-manifestationerna, nu koncentrerade till den 5 december, tog efter mordet fart med Stig Wallin i spetsen och spreds över landet.

I går uppmärksammades Fem-i-tolv-rörelsen både i Riksdagen och EU-parlamentet. Då invigdes också utställningen av förre statsministern Ingvar Carlsson.

I dag, fredag, klockan fem i tolv, hålls manifestationer i hela landet. I Härnösand kommer även seminarium att hållas på Härnösands teater och deltagarna vandrar tillsammans till torget.

Enligt Samer Lafti, ordförande i Internationella föreningen, kommer ingen demonstration att hållas i Sundsvall. Jag tror att en del Sundsvallsbor deltar i seminariet i Härnösand i stället.