Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem miljoner till cancervården – ska korta väntetiderna: "Det här är satsningens yttersta mål"

Landstinget Västernorrland får drygt fem miljoner kronor för att införa 13 standardiserade vårdförlopp inom cancervården. Målet med satsningen är att väntetiderna för patienterna ska bli kortare.

Annons

– Det är mycket glädjande att landstingen och regionerna lyckats beskriva implementeringen av ytterligare vårdförlopp på ett bra sätt. För de fem redan införda vårdförloppen finns tecken på kortade väntetider för patienterna, vilket är satsningens yttersta mål, säger Beatrice Melin, chef på Regionalt cancercentrum norr, i ett pressmeddelande.

Det var på ett regeringssammanträde på torsdagen som beslutet om stimulansmedlen fattades. Sammanlagt får landstingen i norra regionen 18,2 miljoner, och totalt fördelas 203 miljoner kronor mellan landstingen i landet.

Det finns en överenskommelse om kortare väntetider i cancervården under 2016 mellan regeringen och SKL (Sveriges kommuner och landsting). De landsting som vill få pengar ska lämna in handslingsplaner för införandet av 13 nya standardiserade vårdförlopp. Alla landsting har lämnat in handlingsplaner och nu har regeringen beslutat att samtliga landsting också får pengar.