Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem ton mat utspridd på vägen efter lastbilsolycka – fyra gånger mer kvar i släpet

Flera ton mat spreds på torsdagsmorgonen över väg 348, i Moliden, Örnsköldsvik då en lastbil med släp välte. Olyckan orsakade stora trafikstörningar under hela dagen.

Uppföljning: Olyckschauffören: "Jag bad en bön om att det skulle sluta lyckligt"

En lastbil med släp välte på väg 348 i höjd med Moliden, Örnsköldsvik tidigt på torsdagsmorgonen. Lastbilen var fullastad med matvaror på väg till Ica-butiker i Örnsköldsvikstrakten. Flera butiker kommer nu att få vänta på leveranser.

Larmet kom in till SOS Alarm klockan 06.07 på torsdagsmorgonen.

– Det är en lastbil som har vält, men det är inga personskador, säger Markus Holmberg, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Lasten ska ha bestått av matvaror som nu ligger utspridda över vägen, enligt polisen. Lastbilen ska ha vält över vägen i Galakurvan vid södra infarten till Moliden på länsväg 348 väster om Örnsköldsvik.

– Trafiken dirigeras om, men vi har ingen prognos för hur länge det kommer att pågå, säger Markus Holmberg.

Läs också: Icabutiker får vänta på matelveranser: "Lite tomt på hyllorna"

– Bärgningen kan ju ta ett tag, men trafiken är nog igång inom någon halvtimme, säger Arne Persson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Örnsköldsvik, strax innan klockan 08.

Enligt vår reporter på plats, Hasse Tavér, ska en traktor vara på väg för att lyfta bort matvarorna från vägen.

Enligt uppgift handlade det om fem ton matvaror som spreds över vägen. Ytterligare 15-20 ton blev liggande kvar i det välta lastbilssläpet.

Själva lastbilen klarade sig och ska enligt vår reporter på plats stå kvar på vägen. Släpet släppte däremot och hamnade i diket, liksom lasten.

Det är i nuläget oklart hur länge vägen kommer att vara avstängd, men enligt uppgift kan det handla om många timmar.

Enligt räddningstjänsten var vägbanan sanerad vid 11.30-tiden, men lastbilssläpet var fortfarande inte bärgat.

– Nu är det beslutat att vi ska fortsätta ha vägen stängd så att bärgarna ska kunna hantera på ett bra sätt. Omledningen kommer att fortsätta under eftermiddagen, säger Arne Persson, räddningschef i beredskap.

Enligt honom kan det dröja tills i kväll innan bärgningen är avslutad.

Vad kommer att hända med matvarorna?

– Det som är i vagnen är i princip oskadat. Det tas om hand och skickat till lager för att vidare distribueras. Det som är skadat kommer att destrueras.

Under eftermiddagen har trafik kunnat passera växelvis förbi platsen.

Vid 21-tiden var släpet bärgat från olycksplatsen.