Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femårsjubilerande "Allt för Sverige" pratar om religion

Tv-serien "Allt för Sverige" firar femårsjubileum och för första gången tävlar ett par. Dessutom är skådespelaren Brooke Langton från den amerikanska tv-serien "Melrose Place" en av deltagarna.

Annons

Anders Lundin är dubbelt tv-aktuell. Sedan några veckor är han ett av "Mitt i naturens" nya ansikten, och på söndag 1 november är det premiär i SVT1 för den femte säsongen av "Allt för Sverige" där amerikaner får veta mer om sin svenska bakgrund och tävla om en släktträff.

I fjol låg tittarsiffrorna för realityserien runt 1,5 miljoner. Finalen, som vanns av John Olson, sågs av nästan 2 miljoner. Naturligtvis bidrar statistiken, tillsammans med det stora intresset för historia, samhälle och etnografi, till att Anders Lundin gläds åt sitt programledaruppdrag.

Men så har det inte alltid varit. När han tänker tillbaka på det första året minns han det dåliga självförtroendet. Han tyckte att hans engelska var knackig, och han trodde att de svenskättade amerikanerna som var på väg till Sverige skulle bli besvikna.

– "Hur ska det här gå?" tänkte jag. "Vadå Växjö, de kommer tycka att det är en skittråkig stad!".

Med tiden har de negativa tankarna kommit på skam. Anders Lundin vet att hans språkkunskaper duger, och de tävlande är ofta lyriska över vad de får se. Förutom att de anser att många platser är vackra, imponeras de av svensk socialpolitik, exempelvis föräldraförsäkringen. Varje år får programledaren förklara för deltagarna som undrar varför det finns så många "gay nannies" här, att "de är inte gay nannies, they are pappalediga!"

– Det är så intressant att de sätter fingret på Sverige och hur svenskar är. I år pratar vi också - äntligen - om religion, och om att tro är en ickefråga här. För länge sedan läste jag en intervju med hockeyspelaren Markus Näslund där han sa att han var kristen. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var lattjo sagt. Säger man så i Sverige tror ju folk att man är lite knäpp.

Förutom de gifta pensionärerna Charles och Beverly Wassberg, som tävlar som en person, medverkar bland andra trummisen Nathan Arling. Han har samarbetat med band som AC/DC och Guns’n Roses. Dessutom är skådespelaren Brooke Langton en av årets deltagare. Hon har spelat in filmer - amerikanska "Du, var är brudarna?" från 1996 är kanske den mest kända för den svenska biopubliken - och hon har haft roller i tv-serier som "Baywatch" och "Melrose Place".

Rundresan för de elva svenskättlingarna inleds i Gräsmark i Värmland och finalen hålls i Örebro, på Engelbrektsholmen vid Hjälmaren. De som kommer sist i seriens olika tävlingsmoment packar väskan och flyger hem.

Besvikelsen hos dem som måste lämna Sverige i ett tidigt skede måste vara stor?

– Jag vill tro att de ändå är glada över att alls ha fått vara med. Och villkoret är faktiskt att man åker hem och inte tar kontakt med sin svenska släkt så länge inspelningarna pågår och helst inte heller innan finalen har sänts, säger Anders Lundin.

LÄS MER OM "ALLT FÖR SVERIGE":

Leslie vill tillbaka till Sverige – och Dalarna

Leslie Longoria från tv-showen Allt för Sverige kommer tillbaka

Leslie Longoria fick återvända till Sverige

Hittade sin egen släkting från Fors