Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feminism lockade stor ung publik

Kunskap. Det uppmanar Gudrun Schyman (FI) unga att skaffa sig för att kunna argumentera för ett jämställt samhälle.

Nu vädrar Gudrun Schyman morgonluft, för partiet medlemsantalet har fördubblats på några månader. Något som också märkts i ungdomspartiet Unga feminister som mångdubblat sitt medlemsantal i Sundsvall under hösten.

– Feminismen har gått från att vara ett hot till att bli en trend, säger Lisa Selin, från Unga feminister som arrangerade en Feministisk dag.

Inte bara kvinnors situation engagerar partiet utan även den rasism som florerar, liksom homofobin.

Gudrun Schyman är tillbaka i rollen som talesperson för partiet och har 180 inbokade möten fram till i maj. Frukost- lunch- eftermiddags- och kvällsmöten.

– Det finns ett enormt sug hos människor att prata visioner, det är något helt annat än skattesänkningar.

Hon hoppas nu på ett paradigmskifte där det blir tillfälle att komma med grundläggande kunskaper om har det är ställt när det gäller jämtställdhet.

– Det är tredje valet vi ställer upp i. Nu blir det tredje gången gillt. Vi går ut med parollen "Ut med rasisterna, in med feministerna".

Gudrun Schyman uppmanade den unga publiken att införskaffa SCB:s statistik På tal om kvinnor och män.

– Den ger distanserade och kunskapsbaserade argument.

Hon konstaterade att det inte i något av de områden som undersökts råder jämställdhet i dag. Kvinnor tjänar i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre under sitt arbetsliv än vad männen gör.

Och jämställdhetsmålen har inte uppfyllts, varken när det gäller representation, ekonomisk rättvisa, reproduktion, vård och omsorg eller målet att utplåna mäns våld mot kvinnor.

Partiet ställer nästa år upp både i EU-valet och riksdagsvalet. Det pågår också ett arbete med att samla de europeiska feministiska partierna för att kunna bilda en grupp i parlamentet.

Fotbollsspelaren Christoffer Smitz som är öppet homosexuell och tidigare har spelat för Kovlands IF men nu spelar för HBT-vänliga Stockholm snipers pratade senare om hur det är att komma ut som homosexuell i en könsstereotypisk miljö. Hans lagkamrat Linus Berg var också med under den föreläsningen.