Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feministisk Shakespeare inställd – framtiden oklar för Jenny Andreassons "Hamlet"

Under tisdagen presenterade Dramaten sin repertoar för våren. Men teaterchefen Eirik Stubø inledde pressträffen med att beklaga att uppsättningen av "Hamlet" ställts in.

Vad som nu händer med föreställningen är oklart.

Bara åtta dagar före premiären av Jenny Andreassons uppsättning av "Hamlet" kom beskedet att samtliga föreställningar ställs in på grund av att regissören blivit sjuk. Den feministiska versionen av Shakespeares klassiker skulle ha haft premiär på Stora scenen den 16 januari.

– Det är både sorgligt och ytterst dramatiskt. Men vi kom fram till att det bästa valet var att ställa in, i stället för att försöka gå in i en väldigt personlig uppsättning och fuska till det med en annan regissör. Det vore orättvist både mot publiken och Jenny Andreasson, säger Eirik Stubø som inte ger några besked om vad som kommer att hända med "Hamlet".

Ingen pjäs tillkommer för att fylla de luckor i programmet som pjäsen lämnar efter sig. I stället stuvas repertoaren om och några pjäser från höstsäsongen återvänder, däribland "Utvandrarna".

Eirik Stubø har sett Jenny Andreassons "Hamlet" och han tycker att regissören hade skapat ett spännande koncept.

– Det var också därför vi ville att hon skulle göra den här uppsättningen. Hon har ett eget tilltal. Sedan har jag på vanligt vis följt utvecklingen och man kom till en situation där vi sköt upp allting en vecka eftersom vi inte kommit så långt som man borde. Efter det blev Jenny sjuk, säger Eirik Stubø.

Beträffande de rykten som florerar i teaterbranschen om att Dramaten tenderar att hänvisa till sjukdom när det i själva verket handlar om interna konflikter säger Eirik Stubø att han inte ser några sådana tendenser i huset.

– Absolut inte. Konflikter hör till teaterns väsen. Men Jenny blev sjuk. Det är anledningen och det är viktigt att påpeka.

Under tisdagen presenterades också några föreställningar som dyker upp senare i år, bland annat "Karlsson på taket" med Krister Henriksson och Nour El Refai i huvudrollerna.

Den 22 oktober får Werner Schwabs "Presidentskorna" premiär i regi av tidigare Dramaten-chefen Staffan Waldemar Holm. Då står Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson för första gången på scen tillsammans. Pjäsen är en grotesk historia som är tydligt präglad av Werner Schwabs fascination för kroppsvätskor. Österrikaren har själv kallat sina verk för fekaldramer.

– Det finns en fasa för det kroppsliga och det fula och äckliga i dagens samhälle. Den kommer vi att arbeta med, säger Stina Ekblad.