Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femtusen har lämnat Kommunal – medlemmarna i Sundsvall är besvikna

Kommunal har hittills förlorat 5 000 medlemmar sedan skandalerna avslöjades i förra veckan. I avgifter blir det i runda slängar 18 miljoner kronor.
– Siffran gäller fram till och med nu på förmiddagen, säger pressekreterare Jesper Pettersson till TT.

Hur siffrorna på de avhoppade medlemmarna är fördelade över landet vet man ännu inte, men enligt uppgifter till Mittnytt har trycket på medlemscentret i Sundsvall varit stort.

– Jag talade med medlemscentret i morse och de har inte hunnit med alla mejl som kommit in, säger Maritha Mähler, ordförande för Kommunals avdelning Mellersta Norrland, till Mittnytt.

Läs också: Lina Norberg Juuso: Det är dags att gå med i Kommunal

Enligt den senaste verksamhetsberättelsen, för 2014, hade fackförbundet 514 000 medlemmar. Enligt ett räkneexempel, där en ungefärlig snittmedlemsavgift ligger på 300 kronor i månaden, förlorar förbundet 18 miljoner kronor på de 5 000 tappade medlemmarna. 2014 uppgick de samlade intäkterna från medlemsavgifter till 1,2 miljarder kronor.

Nu väntar tre månader innan utträdesansökningarna träder i kraft och Maritha Mähler säger till Mittnytt att mycket kan hända innan dess.

– Jag hoppas att många tar tillbaka sitt utträde under den tiden.

Stormen tog fart när Aftonbladet avslöjade att ett bolag som ägs av fackförbundet Kommunal vid flera tillfällen har hyrt ut sin lyxkrog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede.

Vidare har styrelsemedlemmar inte betalat för sig på förbundets hotell och det rapporterades om vidlyftiga representationsnotor i form av sprit, vin och shower.

Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström har avgått efter avslöjanden medan ordförande Annelie Nordström sitter kvar.

Det stormar också kring utrikesminister Margot Wallström (S), som fått ett hyreskontrakt i Stockholms innerstad av Kommunal.