Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feng shui-skola med Jenny Karlsson

Jenny Karlsson driver eget företag där hon stylar, skriver och fotar för svenska och utländska magasin.
I botten är hon inredare och Feng shui-konsult och inför alla reportage använder hon sig av den kinesiska traditionen.
Här delar hon med sig av sina bästa tips för att få ett harmoniskt hem.

Annons

Feng shui betyder vind och vatten. Det är en uråldrig kinesisk lära som bygger på att använda sig av naturens krafter i inredningen. Enligt Feng shui är all materia uppbyggd av fem element: trä, eld, jord, metall och vatten, och de påverkar oss på olika sätt. Felplacerade möbler och färgval kan vara energitjuvar, eller ge oss så mycket energi att vi har svårt att koppla av.

– Många förknippar Feng shui med vitt och fräscht men det handlar inte om det utan om att få balans mellan elementen och att få till rätt känsla, säger Jenny Karlsson, som bor i Sollefteå.

Hon kom i kontakt med Feng shui i början av 2000-talet och fick en wow-känsla när hon lärde sig att använda tankesättet i inredningen. I dag är det självklart för henne att använda Feng shui, både när hon inreder hemma eller stylar någon annans hem för en fotografering.

– Jag känner direkt om någonting är i obalans i ett hem. Ibland krävs det inte så mycket för att rätta till det och det är superhäftigt när man får till balansen.

Steg ett inom Feng shui är att gå igenom hemmet och rensa. Att omge sig med saker som man gillar är grunden. Och man måste vara ärlig mot sig själv och våga göra sig av med möbler och saker som kanske tynger mer än de ger glädje, berättar Jenny Karlsson.

När rensningen är klar ska man börja titta på hur rummet ser ut. Man vill skapa flöden och det ska vara enkelt att ta sig fram genom rummet till balkongdörren eller matsalsbordet.

– Sittplatser ska placeras så att alla har uppsikt över ingången till rummet och gärna över fönstren om det går. Det skapar trygghet.

När det är rensat och möblerna är på plats är det dags att se till att alla element och kontrasterna yin och yang finns representerade i rummet.

En romantisk och gullig tapet bör till exempel kompenseras med en mer strikt gardin. Och på samma sätt kan en stram möblering mjukas upp med en textil, berättar Jenny Karlsson. När det kommer till elementen så ska det vara balans mellan dem men man behöver inte ha 20 procent av respektive element för att det ska bli harmoni. Eldelementet är starkt och man behöver inte ha så mycket av det för att det ska ge effekt, tipsar Jenny Karlsson om.

Badrum innehåller mycket vatten och behöver ingen extra förstärkning av svarta och mörkblå färger, som tillhör vattenelementet.

– Istället kan man kompensera genom att ta in jordfärger och gröna växter i badrummet.

Allt vi har i vår omgivning påverkar oss och det vi hänger på väggarna är också viktigt för att få balans och välbefinnande.

– Välj tavlor med symboler som du blir påfylld av. Till arbetsrummet kan man välja inspirerande bilder och texter som visar vad man drömmer om och vart man vill nå.

För den som vill lära sig mer om Feng shui rekommenderar Jenny Karlsson boken Rensa i röran av Karen Kingston och Leva med feng shui av Agneta Nyholm Winqvist.

Jenny Karlsson har många inspirerande bilder på Instagram under jenny.k.karlsson.