Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fenomenet The Lightnings bjuder på show i Alfta: "Det ska vara som NHL fast på vårt vis"

Med över 2 000 följare på Facebook är "The Lightnings" Hälsinglands populäraste hockeylag.
Nu ska fenomenet från Alfta spela sin hemmapremiär – och visa upp den glöd som finns vilande alla svenska städer.
– Det ska vara som att ta klivet över Atlanten när folk kommer in i hallen. det ska vara som NHL fast på vårt vis, säger Christer Johansson.

Överallt i Sverige, och Hälsingland är inte något undantag, finns det så många hockeyspelare som slutat för tidigt, tappat glöden i unga år eller fått lägga undan skridskorna för att det inte fungerat att spela organiserad hockey i ett seriesystem när jobb och familjeliv krävt sitt.

Men kanske finns det en lösning.

TV: Årets mest spektakulära show

Fenomenet The Lightnings, för det får man kalla det, väcktes till liv för ett och ett halvt år sedan då Johan Olsson, som driver eget företag i Alfta, ringde till Niclas Olsson, före detta målvakt och till vardags säljare, för att kolla om man inte skulle dra ihop ett gäng, hyra en tid i Alfta ishall och lira för kul.

Målet var att få ihop tillräckligt många för att spela smålagsspel. Det kom 25 spelare.

– Det finns inga lag för oss. Vi är för unga för veteranerna och han tyckte att vi hyr en tid och drar ihop ett gäng och lirar. Han började höra runt bland gamla spelare som kanske slutade när de var 17-18 år eller som slutat av andra anledningar. Johan trodde att det skulle komma sju stycken, säger Niclas Olsson.

Och den första träningen visade vilken passion som finns för hockeyn.

– Den glöden och viljan man såg på träningen har jag inte upplevt någon gång. Och så tänkte nog flera, säger Christer Johansson, som själv blev glatt överraskad när han fick samtalet om han ville komma och träna den där söndagen.

– Det finns en marknad, man är inte bortglömd tänkte jag.

Christer Johansson har annars fullt upp med att driva Småstadsliv-succén. Men innan det började på allvar var han en stadig poängmaskin i division 2, dessutom en tuff sådan.

LÄS MER: Lightnings motståndare – så började det

– Niclas var liten, sex sju år, när han sprang och frågade efter min klubba och jag sa nej du får den inte. Nu är det är konditionen som det brister i, när jag spelade på allvar for och flängde jag överallt och jagade livet ur backarna. Men liret och blicken finns kvar, och det fula finns kvar det också. Det går bara inte att tacklas som förr, det är så fruktansvärt jobbigt om man ska gruffas och knuffas, säger Christer och skrattar.

Han och Niclas tog sedan tag i projektet Lightnings tillsammans med Johan Olsson, och som de NHL-nördar de är så plockades de fram en fräsig logga och skapades en Facebooksida som kryddats med bland annat en snart klasiskt Småstadslivskaraktär – Hockeyfarsan.

LÄS MER: Det här är Local Hockey League

– Vi har byggt upp en karaktär från Småstadsliv som heter Hockeyfarsan som det är ett stort allvar bakom, att visa att sonen Börje inte vill spela hockey men att farsan vill det till varje pris. Vi vill trycka på det, det är en sak som sker varje dag runt om i Sverige, säger Niclas Olsson.

Men förutom det är Lightnings på blodigt allvar. Laget har 26 utespelare och fyra målvakter, materialförvaltare, ledare och nya matchställ. När laget spelade cup i Sundsvall (och förlorade samtliga matcher) var det kostym som gällde.

Allt handlar om att efterlikna ett professionellt lag in i minsta detalj – och spela hockey så bra man kan.

– Antingen lirar vi söndagarna för att ha kul, eller så lirar vi för att ha kul och göra något extra av det. Det är ett slag för byhockeyn, som ett PR-lag som ungarna ska tycka är roligt och sen kanske det finns fler som börjar spela. Vi gör det här för att ge folk en käftsmäll om att hockey kan fasen vara coolt och målet är att ungarna ska gå ner på hallen igen och registrera sig för Alfta Hockey och börja lira, säger Niclas Olsson

Lightnings hoppas därför att lördagens hemmapremiär mot Sundsvallslaget The Mighty Dronts ska ge det hela en rivstart. Motståndarna spelar i en egen amatörliga i Sundsvall som heter LHL (Local Hockey League) och är likt Lightnings starkt influerade av NHL. Allt är på dödligt men roligt allvar.

– Jag drömmer, mardrömmar haha, om den här dagen. Vi hoppas det kommer människor som betalar in sig. Värst är väl om det kommer 50 personer. På vår första match mot ett kombinerat lag från Ockelbo hade vi 150 personer. Men jag vet att det kommer bussar från Sundsvall. Många tror att det är larv, särskilt när vi från Småstadsliv kom in i bilden. Men det är på allvar, säger Christer Johansson.

– Vi har spelat några matcher mot exempelvis veteranerna, men utan att göra reklam för det. Nu på lördag är det vår riktiga hemmapremiär. Matchen är på allvar, men resten runt om ska vara en show. Det ska vara som en Allstar-match i NHL, säger Niclas Olsson.

Till lördagens match har Lightnings plockat in artister som uppträder i varje paus, helahälsingland.se livesänder hela matchen och Christer och Niclas lovar en tung show med mycket ljud och ljus.

Vad som händer efter det vet ingen i dagsläget. Lightnings kommer träna vidare förbereda sig för en framtid där de förhoppningsvis kommer få spela mot likasinnade i Hälsingland.

– Vi har pratat om att det borde kunna finnas intresse i andra städer. Det finns ju ligor, som AHL (Aros Hockey League) i Västerås. Det går under namnet rekreationshockey eftersom det inte är veteranhockey eller seriespel. Vi vill inte ta klivet in i seriespel som i division 4 för då kommer folk droppa av. Det steget är för stort, säger Niclas Olsson.

Christer Johansson:

– Det här kanske blir startskottet på något nytt.

Men först ska ridån gå ner och fenomenet The Lightnings ska avtäckas.

Helahälsingland.se sänder matchen mellan Lightnings och The Mighty Dronts nu på lördag 12/3, med start 15.20. Nedsläpp är 16.15.