Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ferrantefebern sprider sig

Hennes böcker har sålts i över en miljon exemplar bara i Italien. USA, England och Norge har redan smittats. Nu når Ferrantefebern även Sverige.

Annons

Böckerna om Elena och Lila sträcker sig från 1950-talet fram till i dag. Den första, "L'amica geniale" kom 2011 och den sista i fjol, då Ferrante också blev nominerad till det italienska Strega-priset av sin napolitanske kollega Roberto Saviano. Att hon inte fick det ter sig absurt med svenska ögon mätt.

– Vi visste att hon inte skulle få det, jurymedlemmarna är knuta till de stora förlagen, det är ren matematik, säger hennes förläggare Sandro Ferri.

Ända sedan debuten har Elena Ferrante getts ut på hans och hustruns förlag, Edizioni e/o, ett litet förlag som framför allt ger ut översatt litteratur. Vid sidan av Ferrantes familj är det bara de två förläggarna som vet vem hon verkligen är, och Sandro Ferri stödjer hennes anonymitet till fullo.

– Den ger henne frihet att uttrycka sig. Den minskar trycket från medierna och från omvärlden överhuvudtaget. I början av sin karriär behövde hon den också eftersom hon skrev om väldigt personliga saker.

Det hindrar inte att spekulationerna haglar. Det allra senaste förslaget är 69-åriga Marcella Marmo, universitetslektor i Neapel. Liksom översättaren Anita Raja och de övriga utpekade, däribland de två förläggarna, nekar även hon. (TT)

Erika Josefsson/TT