Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ferry och Jonsson båda femma

Inte i närheten av segerchans i sprintloppen.
Men till pallen var det inte långt.
Räkna med stenhård svensk jakt i lördagens skidskytte.

Hochfilzen, fredag, sprintloppen i världscupen:

Två klara vinnare i norrmannen Emil Hegle Svendsen och tyskan Simone Hauswald. Marginalen ned till tvåorna (Ivan Tjerezov och Svetlana Sleptsova, båda Ryssland) var 26,3 respektive 14,1 sekunder.Björn Ferry (0+1) och Helena Jonsson (felfritt skytte) sköt och skidade in som femmor – båda med klara möjligheter att slå sig in i topp-tre i lördagens jaktstarter i Österrike.

Lägg till att Mattias Nilsson fick ordning på siktet, sköt felfritt och bara var knappt tre sekunder efter Ferry som sexa. Duon var 36,4 och 39,1 sekunder efter Svendsen i milloppet.

Lägg också till att Anna Carin Olofsson-Zidek, trots två brända skott i stående, åkte väldigt snabbt och kom in som tia och näst bästa svenska över de 7,5 kilometerna.

Jonsson var 23,8 sekunder efter Hauswald, Olofsson-Zidik 41 sekunder.

Ingen riktig blågul fullträff, men en bra dag i spåret och på skjutvallen i och med att samtliga herrar och fyra damer tog sig vidare till lördagens jaktstart.

Det lovar samtidigt gott inför söndagens stafetter.

Det fanns en hel del att gotta sig åt, tyckte förbundskaptenen Staffan Eklund. Som Mattias Nilsson felfria skytte, Jörgen Brinks placering (26:a och främsta hittills i världscupen) och talangen Fredrik Lindströms framfart. Den 19-årige junioren fick chansen när Magnus Jonsson drog på sig en förkylning i förra helgens tävlingar och lämnade återbud i torsdags.

Lindström gick ut som 125:e och sista man och kom in som 47:a efter två bommade skott.

– Vi är jättenöjda. Vi hade det lite på känn i dag, skidorna var bättre i dag än i Östersund, säger Eklund till SVT.

– Mattias har sitt skytte i kroppen, det gäller bara att få fram det när det blir tävling. Det var jättekul för Mattias. Han har verkligen kämpat med sitt ståskytte sedan förra året, fortsätter förbundskaptenen.

Om Lindström säger han:

– Fantastiskt, det visar att vi har folk som kommer bakifrån nu som kan överbrygga så att vi kanske har ett bra lag ända till 2014, vilket jag inte ser som en omöjlighet.