Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ferry tia efter stark uppåkning

Björn Ferry var det enda ljuset i det svenska skyttemörkret i jaktstartsloppet i världscupen i Östersund.
Ferry missade endast ett skott och avancerade från 36:e till tionde plats.

Carl Johan Bergman som hade en pallplats inom räckhåll sköt bort sig med två bomskott redan i första liggande skyttet. Han drog sedan på sig ytterligare tre bommar och med totalt sex missade skott föll han från tionde till 21:a plats i resultatlistan i jaktstartsloppet över 12,5 km.

– I dag var jag mer skidåkare än skidskytt. Jag hade inte alls huvudet med mig på skjutvallen – allt skyttetänkande var som bortblåst. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Jag måste ha haft för mycket adrenalin i huvudet, konstaterade Bergman som åkte på sitt första riktiga bakslag på skjutvallen efter den stora omställning som han gjort i sin skjutteknik inför den här säsongen.

Björn Ferry hade en rätt otacksam uppgift inför jaktstartsloppet – han startade som 36:e åkare mitt i vimlet av åkare som viftar med både stavar och skidor.

– Jag tog det ganska lugnt och försökte åka så metodiskt som det gick, förklarade Björn Ferry.

I första liggande blev det en bom, men sedan sköt Ferry fullt.

– Dagens skytteinsats känner jag mig riktigt nöjd med. Extra coolt är att jag har skjutit fullt i samtliga fem stående skjutningarna här i Östersund, sade den 30-årige skidskytten från Storuman.

– Det här är den bästa upphämtning jag gjort i ett jaktstartslopp. Jag sköt fullt i Ryssland en gång och avancerade från 31:a till tionde plats, men det här var ju snäppet bättre och stärker självförtroende inför de kommande tävlingarna.

Polacken Tomasz Sikora vann jaktstarten med drygt två sekunders marginal till norske skidskyttekungen Ole Einar Björndalen. Det var den 35-årige polske veteranens femte världscupseger, den första i jaktstart.

Björndalen som haft lite problem med sjukdom inför världscupstarten i Östersund fick på söndagen kliva upp på prispallen för 139:e gången i världscupen. Norrmannen har siktet inställt på att vinna den totala världscupen för sjätte gången. Men det kan bli en tuff kamp mot landsmannen Emil Hegle Svendsen som knep tredjeplatsen i jaktstarten och leder den totala världscupen före Sikora och tysken Michael Greiss.