Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festligt, folkligt firande

En fantastisk parad med vinnarna Robert Bergh och Erik Gustafsson i täten, följda av Nahar som stolt visade upp sig och klarade av både härliga trumrytmer, pinglande brandbil och folkmassor, inledde det storslagna Nationaldagsfirandet i Sundsvall.

Paraden startade på basketplanen vid ån, gick över Storbron och sedan Storgatan till torget.

Det var FN-veteraner, härliga trumrytmer, Joydancers, Djurskyddet, Nej till atomkraft, färgglatt klädda somalier, Drakstadens buddhistförening, Rädda djuren, Giffarna, RFSL, ukuleleorkester och en lång brokig rad med alldeles vanliga sundsvallsbor.

Överallt stod åskådare längs vägen.

Fullfjädrade Gina Dirawi ledde evenemanget på ett torg inramat av blommande kastanjer och svenska flaggor. Hon tog upp Elitloppsvinnaren Bergh och VM-guldvinnaren Gustafsson så att de fick motta folkets hyllningar och hurrande. Nahar fick en påse morötter, fast inte på scenen.

Sundsvallsprofilen Kjell Lönnå, som i år lämnat över stafettpinnen som konferencier till Dirawi, höll ändå Nationaldagstalet.

– Jag är så glad att jag är svensk.

Så började han och fortsatte med att påminna om de särskilda svenska egenheterna som fettisdagsbullar, vårsång vid valborgsmässoelden, midsommarfirande, surströmming, kräftor, luciasång och jultoner. Och att andra folkslag har sina traditioner. Med slutsatsen att allt blir ännu bättre om allt blandas.

Så hurrades det för Sverige och sjöngs allsång med det som Kjell Lönnå kallar vår andra nationalsång; Idas sommarvisa.

Och Ulf Råberg fick ta emot Kjell Lönnås stipendium för sin gärning som körledare.

Efter det delade Hans Forsberg (C) ut stipendier för integrations- och mångfaldsarbete. Ben Bolulakomine som driver Scandic Nord fick utmärkelsen för att han främjar mångfald i företaget och GA-kyrkan för den integrationsverksamhet med musik, dans och teater som bedrivs i Nacksta.

Kyrkoherde Stefan Andersson tacktal innefattade den härliga stämningen och det mångkulturella i hela Nationaldagsfirandet som borde finnas alla dagar.

– Vi måste ställa oss upp och säga nej till vardagsrasismen, så att alla som finns i Sundsvall känner sig älskade.

Stenstan var under hela dagen välfylld av glada människor som njöt av underhållning från flera olika scener och andra utspridda uppträdande.