Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fettdoktorn är tillbaka

Hallå där fettdoktorn Annika Dahlqvist ...

... som är tillbaka som läkare på vårdcentralen Centrum.

Det är dragkamp om patienterna mellan vårdcentralerna i Sundsvall just nu, blir du dragplåster på vårdcentralen Centrum?

– Det hoppas jag. Det vore väl kul. Några som tycker som jag borde väl tycka att det är kul att gå till mig.

Har du märkt av det redan?

– Nej, det märker inte jag för patienterna ringer ju till sköterskorna och beställer tid där. Men jag tycker det är väldigt intressant både i Stöde och här att många patienter jag träffar känner till den här kosten och har provat den och är entusiastiska. Så det är frapperande.

Hälso- och livsstilsfrågorna har på senare tid puffats fram av landstinget som särskilt viktiga. Kommer du att rekommendera LCHF?

– Jag kommer inte att pracka på patienterna något, men jag kan alltid tala om att det är kolhydraterna som höjer blodsockret. Så om en diabetiker inte vill ha höjt blodsocker, så är ett tips att de kan minska på kolhydraterna.

Stannar du vid det?

– Nja, sedan kan jag nog tala om att det inte finns några bevis för att naturligt mättat fett är farligt. Så man kan ha all anledning att äta naturligt fett istället för att äta fabriksprodukter som margarin. Så det finns vissa sådana här saker man kan säga utan att vara speciellt kontroversiell.

Själva rekommendationen LCHF, kommer du att ge den också?

– Ja, om de nappar på det här så kan jag ju nämna ordet LCHF.

* 2009 fick Annika Dahlqvist lämna sitt jobb som läkare på Njurunda vårdcentral efter en kontrovers kring hennes kostråd till diabetiker. I samband med den så kallade svininfluensapandemin varnade hon även för riskerna med vaccinet Pandemrix och blev då portad som läkare inom primärvården Västernorrland. Under det senaste året har hon arbetat vid Stöde vårdcentral. Enligt Socialstyrelsen saknas det vetenskapligt underlag för att bedöma effekten av extrem lågkolhydratkost vid diabetes, men kunskapen väntas öka de närmaste åren. LCHF är förkortning av low carb high fat.