Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fettdoktorn" skapar debatt igen

Annika Dahlqvist skapar än en gång debatt.

I ett inlägg på sin blogg skriver hon att solkrämer kan innehålla cancerframkallande ämnen.

Gunnar Guziwoski vid Läkemedelsverket håller inte med.

– Det undrar jag vad hon grundar sitt påstående på, vi släpper inte ut solkrämer på marknaden som inte är noga testade, säger han.

Annika Dahlqvist, den så kallade fettdoktorn, berättar att hon har hämtat information från artiklar och rapporter som beskriver att solskyddskrämer innehåller ämnen som kan framkalla hudcancer.

– Det finns heller ingen forskning i dag som visar på att cancerrisken minskar genom att använda solskyddskrämer. Det vi däremot vet är att det inte är bra att vistas ute i solen för mycket. Men jag tycker det är falsk marknadsföring att få folk att tro att om man använder solkräm kan man sitta ute i solen hur länge som helst. Det ger inte hundra procent skydd, säger hon.

Dessutom anser hon att krämerna förhindrar att det bildas d-vitamin i huden, och brist på d-vitamin kan framkalla cancer.

– Här menar jag inte bara hudcancer utan all sorts cancer, säger hon.

Gunnar Guziwoski på Läkemedelsverket håller inte med Annika Dahlqvist att solkrämerna innehåller cancerframkallande ämnen. Han menar att krämerna i dag är noga testade och att EU har stränga riktlinjer.

– I dag har hudcancer ökat i Europa så mycket att EU prioriterar denna fråga. De kräver att produkterna ska vara bra och noga testade innan de når marknaden. Det har hänt att vi har tagit bort produkter som inte har klarat av våra tester. Det räcker inte bara med teoretiska beräkningar utan man måste också praktiskt testa produkterna och visa att de skyddar mot UV-strålning, säger han.

I dag granskar Läkemedelsverket produkterna genom att kontrollerar att de uppfyller de tre viktigaste kraven enligt Gunnar Guziwoski och han räknar upp följande:

– De ska skydda mot både UVA- och UVB-strålning, att det finns en klar och enkel beskrivning av produktens skyddsförmåga, och att det finns en bra marknadsföring och märkning som ger en tillräcklig vägledning av vad konsumenten ska köpa och hur produkterna ska användas.

Påståendet att d-vitaminbrist ger ökad cancer vill han inte kommentera. Men det båda är överens om är att det bästa skyddet dock är att sola med måtta, sitta i skuggan och undvika solen under de kritiska timmarna mitt på dagen när den är som starkast.

– Det viktiga är att vi får tillräckligt med sol när det är som varmast på dagen och jag anser att det räcker med en halvtimme per dag för d-vitaminbehovet, säger Dahlqvist.