Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FI: Vi står på minoriteternas sida och hjälper gärna till att bryta normer

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Feministiskt Initiativ Sundsvall har inga vallöften att komma med. Det beror inte på att vi inte vill göra gott för Sundsvall utan på att vi är ärliga och vet hur en demokrati fungerar. Med en realistisk analys kan vi konstatera att FI Sundsvall inte kommer få egen majoritet i kommunen. Det är både bra och dåligt att majoriteten bestämmer i en demokrati. Det är lite av demokratins paradox.

Vi är ett parti som värnar minoriteter. En röst på FI är en röst på minoriteten. Det är en röst för dem som bryter normen. Det finns många normer att bryta.

Normen i vårt samhälle är den friska. Därför behöver vi värna alla som behöver vård. Vi behöver hjälpa människor med stöd och insatser till ett drägligt liv och till hälsa. Vi vill ha likvärdig vård men inte likriktad vård.

Normen i vårt samhälle är vuxna, därför värnar vi särskilt barnen. Goda uppväxtvillkor, bra skola och utbildning med en god arbetsmiljö för både barn och anställda. Vi vill att barn ska få lära sig om samtycke om den egna kroppen och vi vill ha en god arbetsmiljö för både barn och anställda i förskolan.

Normen i vårt samhälle är heterosexuella personer som känner sig hemma i det kön de fötts med. Därför vill på olika sätt stärka de av oss som beskriver sig själva med någon eller flera av begreppen som sammanfattas med HBTQIA+. Vi vill att alla som arbetar inom sjukvård och skola och i den ideella sektorn utbildas i normkritiskt och intersektionellt perspektiv.

Normen i vårt samhälle är mannen, därför behöver vi på olika sätt stärka kvinnors möjligheter. Vi vill ha en jämställd kultur med lika lön oavsett kön, maktanalys vid beslut, ingen diskriminering vid anställning och jämn könsfördelning vid tillsättningar av tjänster. Vi vill förebygga mäns våld mot kvinnor och ge trygghet för dem som utsatts.

Normen i vårt samhälle är inrikesfödd, därför vill vi stå på invandraren, flyktingens och den utrikesföddes sida. För att ingen människa är illegal och för att flykt är ingenting du väljer. Vi behöver föra in ett antirasistiskt perspektiv i kommunpolitiken och debatten för att alla människor har rätt till ett tryggt och säkert liv.

Vi vill att vegetarisk, ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad kost blir norm i kommunens verksamheter.

Normen i vårt samhälle är en människa utan funktionsvariation och därför vill vi arbeta för minskade hinder. Vi vill ha ett offentligt rum som är tillgängligt och anpassat för alla Sundsvalls invånare.

Normen i vårt samhälle är utnyttjande av vår miljö. Därför vill vi ha ett hållbart samhälle. Vi måste ställa om för klimatet nu. Vi vill att vegetarisk, ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad kost blir norm i kommunens verksamheter. Vi vill ha utbildningar i klimat och miljö i hela kommunen, avgiftsfri kollektivtrafik och att människor säkert ska kunna ta sig fram med cykel och till fots.

Normen i vårt samhälle är centrum, därför behöver vi värna landsbygden. Oavsett var du bor ska du ha tillgång till offentlig service och informationsteknologi. Tillgången till vård, skola, omsorg, post, apotek och mataffärer ska fördelas jämt i kommunen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi vill på olika sätt stärka demokratin. Vi vill att beslut förankras hos dem det berörs och att fler får komma till tals. Vi vill ha ett ökat inflytande för dem av oss som inte är normen, som inte är i majoritet.

Vi har inga vallöften att komma med – men vi vill så mycket! Din röst på FI är en röst för alla människors lika värde. Det är en röst för mänskliga rättigheter!

Julia Karlén

Elsa Undin

Elin Lockneus

Eila Wall Boholm

Anna Gustafsson

Feministiskt Initiativ Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel