Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick betala samma taxiresa 18 gånger – tusentals kunder kan vara drabbade

Se upp om du åkt taxi den senaste veckan. Det kan bli dyrt.
Birgitta Lindqvists taxiresa kostade 4 000 kronor för mycket.
– De har tagit betalt för samma resa 18 gånger, säger hon.

Birgitta bor på Teneriffa och skulle hälsa på sina två söner i Sundsvall. Taxiresan in till stan från flygplatsen gick på 238 kronor, och hon betalade den med sitt kontokort.

– När jag sedan gick för att handla fattades plötsligt 4 284 kronor på kontot. På kontoutdraget stod det att jag hade åkt från Midlanda till Sundsvall 18 gånger samma dag.

Hon ringde till Taxi Kurir, bolaget hon åkt med, som sa att de inte kunde göra någonting. Banken måste ha gjort fel. Men banken sa att det måste vara Taxi Kurir som debiterat för många gånger.

Nu är Birgitta utan pengar till julklappshandlingen.

– Några pengar har jag inte fått tillbaka ännu, men banken lovade att undersöka saken och i slutänden hoppas och tror jag att de kommer att betala tillbaka alltihop.

Nu visar det sig att Birgitta Lindqvist inte är ensam. Flera taxibolags kunder i olika delar av landet har drabbats på liknande sätt mellan den 14:e och 15:e december. I Stockholm har till exempel en kund debiterats 26 gånger för samma resa – och fått betala 10 000 kronor.

Orsaken är dataproblem på företaget Samport, som levererar kortautomater till olika taxibolag och en mängd andra företag.

– På grund av tillfälliga driftstörningar har ett antal taxikunder drabbats. Problemet är nu identifierat och vi ska kontakta respektive kortutgivare för att åtgärda felen, säger Johan Ryer, talesperson för Bambora som driver Samport.

Det är oklart hur omfattande feldebiteringarna är men upp till 2 500 kortköp i hela landet kan vara berörda. Enligt Johan Ryer ska pengarna betalas tillbaka till de drabbade kunderna så snart som möjligt.