Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick nytt jobb viasin blogg

Blogg, Twitter och Facebook.

Digitalt nätverkande är en av de snabbaste vägarna till nytt jobb i kristider.

Det konstaterar Jonas Svedin från Matfors - som fick ett toppjobb efter uppsägningen.

Internet är den nya arbetsförmedlingen. Det är Jonas Svedin ett bevis på. Han blev uppsagd från sitt jobb på Frosting Reklambyrå i Sundsvall i början av juni och gick ut i arbetslöshet den 3 juli.

Då startade han en blogg. Den heter "Ge grabben ett jobb".

– Om ingen vet att jag är arbetslös är det ingen som kan anställa mig. Jag var laddad för det här med att söka jobb, för jag tycker det är spännande att sälja sitt namn och marknadsföra sitt varumärke, säger han.

En månad senare har han fått flera jobberbjudanden och valt ett: I dag börjar han som projektedare på studio Jens Assur.

– Det var en person jag känner som rekommenderade mig. Jens Assur hörde själv av sig till mig, men jag tror säkert att han hade följt bloggen innan han bestämde sig, säger Jonas Svedin.

Men hur går man då tillväga? Det finns tusentals bloggar i Sverige och för att en jobbsökarblogg ska ge utdelning måste den ha besökare - helst som är potentiella arbetsgivare.

– När jag hade startat "Ge grabben ett jobb" använde jag Facebook och Twitter för att marknadsföra den. Fast efter bara några dagar hörde den första tidningen av sig och ville göra en intervju. Det var en av mina vänner som kände en journalist och tipsade.

Det handlar alltså om att nätverka. Bor man dessutom i Sundsvall, medan många jobbtillfällen och nyttiga kontakter finns i Stockholm, är det digitalt nätverkande som fungerar bäst.

– Det finns så många forum på nätet och det gäller att flytta sig själv dit branschen finns. Jag började kommunicera med folk på deras bloggar och forum. Skriver man bara en kommentar som de tycker är bra, så har de lagt märke till en. Då kan man starta ett resonemang som i sin tur gör folk intresserade av att läsa mina blogginlägg.

– Nej, inte mer än att jag har knäppt med en vanlig kamera. Den biten lämnar jag helt till Jens Assur. Jag ska vara projektledare och fixa en massa grejer.

– Det är ett naturprojekt vi ska jobba med och han söker nog någon som brinner för de frågorna. Jag har både ett stort naturintresse och en bakgrund inom PR och projektledning.