Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick snölass över bilen av plogen

När Hans Johansson körde hemifrån Vävland och passerade genom viadukten under E4 intill gamla Medborgarhuset blev hans bil plötsligt dränkt i snö. En plogbil på E4 passerade nämligen samtidigt som Hans körde genom viadukten och vräkte ner all snö över det tunna räcket vid vägkanten.

– Jag har ofta sett snövallen tvärs över vägen när jag kör mellan bostaden och jobbet. Många gånger har jag tänkt att det vore illa om det kom en fotgängare eller mopedist ut ur viadukten samtidigt som plogbilen passerade. Nu fick jag uppleva hur farligt det kan vara även om man kör bil, berättar Hans för ST.

Skolbarnen passerar

– Snön föll över motorhuven, vindrutan och taket. Det dunsade till ordentligt och jag såg ingenting direkt efteråt. Därför tvärbromsade jag, och när snön skrapats från rutan upptäckte jag at jag stod på fel sida av vägen. Det hade gått illa om jag samtidigt fått möte.

Hans har gjort samma reflexion när det gäller viadukten under E4 intill rondellen vid simhallen.

– Där passerar ju massor av skolbarn varje dag, när de går till Hagalid för att äta lunch. Det är förvånande att man inte sätter upp någon form av räcke som gör att snön inte kan plogas ned på gatan under.

– Ska hålla igen

Michael Selander på Svevias arbetskontor i Timrå förklarar att förarna av plogbilarna ska hålla en bit in från räckena vid broarna.

– Sedan kommer snöslungan och tar upp närmast räcket och lägger det på lastbil. Men det kan väl hända att det någon gång sker ett litet misstag. Vi använder både egna och inhyrda plogbilar på E4, säger han.

– Om räckena ska förändras så är det en fråga för Trafikverket, men våra förare har i alla fall instruktioner att inte ploga snön så den trycks genom eller ovanför räcket.