Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick svår allergichock efter restaurangbesök – nu vill Viktoria tacka vården: "De var helt underbara"

Flygvärdinnan Viktoria Svensson vill helst glömma måndagens stopp i Sundsvall. Efter ett restaurangbesök fick hon en kraftig allergisk reaktion på grund av nötter i maten, trots att hon beställt en rätt utan.
– Jag kunde ha dött, säger hon.

Det var dagens sista flight och Viktoria Svensson från Stockholm skulle tillsammans med sina fyra kollegor från SAS gå ut och äta i Sundsvall.

Viktoria var nötallergiker som barn och har därefter undvikit nötter till varje pris. Hon var därför noga med att beställa en nötfri rätt. Maten smakade bra och sällskapet vände sedan tillbaka till hotellet för att sova. Men ett tag efter att Viktoria lagt sig i sängen började symtomen komma.

– Jag kände hur det började klia på hela kroppen. Först tänkte jag inte så mycket på det, men sedan fick jag ont i läppen och till slut började det göra ont i hela kroppen. När jag gick ut och såg mig själv i spegeln var jag helt uppsvullen. Jag såg för jävlig ut, helt enkelt. Jag hade inte haft en sån reaktion på 20 år så i dag har jag inga tabletter mot det, säger hon.

Läs också: Var på väg hem – då började Simons bil plötsligt brinna: "Övertänd på två minuter"

Efter att ha ringt sjukvårdsupplysningen, 1177, blev hon hänvisad till primärvårdsjouren. Där förstod man snabbt allvaret i situationen och skickade en ambulans till hotellet. Viktoria fick tabletter som dämpade reaktionen, och fördes därefter till Sundsvalls sjukhus där hon fick ligga för observation i ett par timmar.

– Jag försökte övertala dem om att jag var tvungen att åka tillbaka till hotellet eftersom vi skulle med flyget halv sex på morgonen. Till slut gick de med på det.

Resenärerna mötte sedan en något svullen flygvärdinna på morgonflyget.

– Det såg ut som att jag hade fått en misslyckad botoxinjektion. Stackars Sundsvallsbor som fick se det.

Läs också: Här är 90-talisterna som väckt liv i gamla raggarklubben: "Vi vill bli större"

Nu riktar Viktoria ett stort tack till vården.

– Ambulansmännen och läkaren som tog hand om mig var underbara. De fick snabbt ordning på min allergiska reaktion och förstod att jag var väldigt mån om att jobba dagen efter.

Dagen efter känner hon sig fortfarande mör i kroppen till följd av reaktionen. Dessutom känner hon sig inte längre trygg med att gå ut och äta.

– Jag kunde ju ha dött. Det här gör att jag kommer vara försiktig med var jag äter, och det blir svårare att lita på vad de säger på restaurangen.

Läs också: Maria attackerades i sin bil när hon skulle åka hem – machetemannen: "Jag ville bara döda någon"