Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmens förmåga att göra vardagen magisk

/

Hösten är tiden då många går tillbaka till jobb, skola och allt annat som hör till den klassiska vardagen. Mörkret gör sig påmind och innan snön faller kan jag ofta känna att det påverkar mig – men då finns filmen där som räddaren i nöden.

Annons

Jag minns än i dag euforin som fyllde min lilla åttaåriga kropp. Jag hade precis upptäckt vad film kunde göra, hur jag kunde förflyttas till en magisk värld utöver den jag vanligtvis vistades i.

"You're a wizard, Harry!" sa Hagrid

"I'm a what?", svarade Harry Potter.

Vid de där orden var jag fast. Det var serien om pojken som visade sig vara en trollkarl som hade fått mig på kroken. Även om det var långt ifrån den första filmen jag såg så var det ändå så på något sätt, jag hade aldrig sett en film på samma vis som jag då gjorde. Den magiska världen om Harry och hans vänner på Hogwarts blev en besatthet som följde med mig varje steg i livet – och ska jag vara ärlig så är det så än i dag.

Jag är otroligt tacksam för att den där förmågan att drunkna i en film eller serie inte är något som har försvunnit. Jag kan nästan påstå att den blir djupare för var dag. Och det för oss åter tillbaka till årstiden som står framför oss. Hösten är tiden då jag mer än annars låter mig sjunka in i en bra film och kanske är det räddningen.

Att antalet soltimmar bara blir färre och färre nu påverkar mig mycket, och så har det varit så länge jag kan minnas. Att ha fysiskt ont är en sak, men när det sätter sig i huvudet och på sätt som inte syns utifrån blir det svårt. Depression, nedstämdhet och psykisk ohälsa är inte något lättsamt. Det är heller inget att vifta bort. Det är något vi måste prata om. Jag är mycket medveten om att det inte bara är på hösten dessa problem uppstår, men för mig är det just då det brukar krypa fram.

Filmens kraft blir då talande. Som vid en varm och härlig kram kan jag känna alla jobbiga tankar rinna av mig så fort jag får resa in i filmens magiska värld. Och för att ni ska kunna ta samma resa som mig har jag listat både nya och äldre tips på filmer som kan hjälpa dig i höstmörkret – vid varje tillfälle som önskas.

Mer läsning

Annons