Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galapremiär för Miraklet i Viskan

/
  • Lia Boysen, Sundsvallstjejen Evelina Alexandersson som spelar dotter och Rolf Lassgård blev som en liten familj under inspelningen. Tillsammans med resten av filmgänget gick de hem till Evelinas mormor och morfar Marja och Stefan Nilsson i Viskan – som fick agera catering under inspelningen.

Miraklet i Viskan är klar.
På torsdagskvällen har filmen galapremiär i Sundsvall.
– Äntligen! säger huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård.
Och de medverkande är överens – Viskan är en väldigt speciell plats.

Annons

Det började för flera år sedan. Fotografen, manusförfattaren och regissören John O. Olsson var ute och letade efter inspelningsplatser till tv-serien Möbelhandlarens dotter.

– Jag såg något grått i ögonvrån, svängde av och fick syn på långhuset i Viskan. Jag hade aldrig sett något liknande, säger han.

Det fanns inte utrymme för platsen i tv-serien men John O. Olsson släppte inte Viskan ur tanken. Så han återvände. När han körde över bron såg han två män som satt och fiskade och argumenterade.

– Jag började skriva en historia om männen och vad de bråkade om. Det är upprinnelsen till filmen, berättar John O. Olsson.

Miraklet i Viskan handlar om ett äkta par (Rolf Lassgård och Lia Boysen) som driver en flyttfirma. Det går trögt och de behöver låna pengar. Lassgårds svärfar ställer motvilligt upp som borgensman – vilket får oanade konsekvenser.

– Det är en träta som lever kvar. Små skitsaker som ligger som får konsekvenser, säger Rolf Lassgård, som tror att folk kommer att känna igen sig i filmen.

– Det är fint att alla åldrar, från fyra år till 100, förhoppningsvis kan känna igen sig, säger Lia Boysen.

John O. Olsson har skrivit hela filmen utifrån platsen. De som har sett Miraklet i Viskan beskriver den som ljuvlig, varm och säger att den innehåller både humor och allvar.

Sundsvallstjejen Evelina Alexandersson spelar en av parets två döttrar.

– Filmen har lika mycket lättsamhet som djup. Man kan skratta eller gråta åt samma situation, säger hon.

De medverkande har blivit som en familj under inspelningarna. De har gått från sin tillfälliga bostad i Torpshammar till Evelina Alexanderssons mormor och morfar som bor ett stenkast från långhuset i Viskan. Morfar Stefan Nilsson, som har haft flera krogar i Sundsvall, har lagat mat åt gruppen och mormor Marjo Nilsson har dukat och tagit hand om allt annat.

– Det var underbart att bo på herrgården i Torpshammar, att kunna promenera till inspelningen och att bo i den här världen, säger Lia Boysen.

Under inspelningarna växte filmen till att inkludera nästan hela orten.

– Den blev en del av bygden, säger Rolf Lassgård.

– Alla har visat upp en oerhörd entusiasm och fin öppenhet, säger Lia Boysen.

Både hon och Rolf Lassgård – och inte minst John O. Olsson – tycker att Viskan är en speciell plats.

– Jag åkte upp några år innan inspelningen och blev störtförälskad, säger Lassgård.

– Det finns ingen annan sådan plats, säger Olsson.

Vad är det som är så speciellt?

– Den har en sådan historia. Det har varit något slags centrum tidigare, med post, bank, mejeri, bageri, det har funnits ett sågverk och en krog som hette Blodiga yxan. Nu har allt försvunnit utom huset. Det ligger så nära vattnet, vägen går supernära huset och sedan kommer järnvägen, säger John O. Olsson.

– Filmen visar en bild av Sverige i dag, en avfolkningsbygd. Småställen som försvinner för att alla ska bo på samma ställe. Filmen handlar inte om det men har med det som en fond, säger Rolf Lassgård.

Miraklet i Viskan visas på torsdagskvällen för utvalda gäster från regionen. Den 17 april går den upp för allmänheten på biograferna.

Mer läsning