Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna syr sina egna Star Wars-dräkter

/
 • Johanna som Drottning Amidala ur episod 1.  – Den här tog cirka tre månader att göra klart. Alla mönster har jag tryckt för hand och sytt på flera tusen pärlor, säger Johanna.  Foto: Privat
 • Som prinsessan Leia ur den nya filmen
 • Som prinsessan Leia från första filmen.  – Den här klänningen är enkel, men frisyren och bältet är svårt att få till.  Foto: Privat
 • Som rebelpilot ur episod 6.  Foto: Privat
 • Till vardags jobbar Johanna som museipedagog på Falu gruva.
 • Till vardags jobbar Johanna som museipedagog på Falu gruva.

På onsdag är det Sverigepremiär för den nya Star Wars-filmen "The force awakens". Falubon Johanna Nybelius, 33 år, är en av de som är mer insatt i den filmvärlden än de flesta och syr sina egna kostymer ur filmerna.

Annons

Johanna Nybelius jobbar som museipedagog på Gruvmuseet i Falu Gruva sedan snart sex år tillbaka. Men hon har också något annat som upptagit en allt större del av hennes liv sedan början av 1990-talet. Star Wars.

Det började lite försiktigt med att hon såg de första filmerna på tv och fattade snabbt tycke för de spännande rymdäventyrsberättelserna om kampen mellan ont och gott. Men det var först när hon kom i kontakt med andra som fastnat för filmerna som intresset började ta fart på allvar.

– En av de första sökningarna jag gjorde på internet var på Star wars och då insåg jag att det fanns så många andra som var intresserade som jag kunde prata med där. Det gjorde att jag började läsa och titta ännu mer. Många av mina närmsta vänner har jag fått genom Star Wars, säger Johanna Nybelius.

Dräkterna och kostymerna i filmerna var något som särskilt fångade Johannas nyfikenhet. I den Star Wars-fanclub som hon är med i syr man sina egna kostymer från filmerna och ger varandra tips och förslag på hur de kan göra dem bättre. Viktigt är att kostymerna ska vara så bra sydda att de skulle kunna vara med i filmerna.

– Jag var intresserad av att sy även innan jag blev intresserad av Star Wars, men jag hade aldrig sytt något. Det var först när jag kom i kontakt med andra Star Wars-fantaster som jag insåg att det fanns ett utrymme att få utlopp för det här.

Hur skiljer sig kostymerna åt i de olika filmerna?

– I de första tre filmerna var kostymerna enkla och avskalade. Men i den andra trilogin skulle det synas att det var en galax som hade sin höjdpunkt, då var det Art deco-inspirerat med en egen twist. Det man sett i filmtrailrarna till den nya filmen är att kostymerna anknyter mycket till de äldre filmerna och är en vidareutveckling av dem.

Den första Star Wars-dräkt hon sydde var för 13 år sedan och var en dräkt som karaktären Padmé Amidala använde i "Attack of the clones" från 2002. Vissa av dräkterna hon tråcklat samman har tagit henne upp till tre-fyra månader att göra klart.

– Det tar mycket tid och pengar. Men det är ju en hobby och jag tycker att det är skönt att sitta och sy framför tv:n, säger Johanna.

Kvällen innan Sverigepremiären är hon och en mängd andra hängivna Star Wars inbjudna till en förhandsvisning på den sprillans nya IMAX-biografen i Solna för att se den nya filmen i sagan, "The force awakens".

– Jag försöker att inte ha så stora förväntningar, efter episod 1 var det många som blev besvikna. Jag tycker egentligen inte att det behövdes en till trilogi, jag tycker att det slutade bra med den sjätte filmen. Men nu ser jag ändå fram emot den, det är mycket en social grej också. Vi är ett gäng som åkt på en del Star Wars-mässor tillsammans genom åren.

Är det skillnad att vara engagerad i en nördkultur som Star Wars i dag jämfört med på 1990-talet?

– Stor skillnad. Nu är det ju inne att vara nörd. Nördarna slog tillbaka! Vi lever i en tidsålder där nördar som Steve Jobs blivit framgångsrika. Internet har inneburit att nördar kommit i kontakt med varandra. Vi lever i en tidsålder där kraften i popkulturen är stark.

Mer om Star Wars:

Nya Star Wars är en kärleksfull hommage till Kraften - "Fansen kan andas ut"

"Star wars" tänder nya stjärnor

Lista: 7 saker du inte visste om "Star wars"

Mer läsning

Annons