Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Medeltida stereotyper på vita duken

Annons

Stereotyperna på vita duken är gammaldags, inte minst kvinnorna med James Bond, skriver Susanne Gillberg.

Vad är en hjälte? I nationalencyklopedin står det följande: "person som gjort någon mycket tapper eller avgörande insats". Föreställ dig i huvudet när du smakar på ordet hjälte i din mun. Är den första personen du ser framför dig möjligen en man med överdrivna muskler, orädd för faror och med en styrka vars like kan inte jämföras med en vanlig människa? Jag ska erkänna att den bilden är någonting som även dyker upp i mitt huvud, sorgligt nog.

Den gamla sägnen "bakom varje framgångsrik man finns det en kvinna", får mig att genast tänka på vita duken. Än idag är det vi kvinnor som är rädda och behöver bli räddade av en stor ståtlig man i filmer. Bilden målas upp av en kvinna som svag, oförmögen att ta vara på sig själv och ständigt i behov av en man att stå upp för henne och försörja henne. Det är en mentalitet som tillhör medeltiden. Det är 2016 och dagens kvinna kan stå upp för sig själv och försörja sig själv. Om hon vill ska jag tillägga.

Det är när stora manliga gestaltningar hyllas för sin insats och kvinnan som står bredvid får en klapp på axeln, som jag tar mig för pannan. Att trycka fram tårar och känslor är en självklarhet för en kvinna att klara av på vita duken, men när en man gör det är det möjligen en Oscarsnominering på gång. Det är stereotyperna som gör mig arg. Tarzan slår sig på bröstet och svingar sig i lianerna, då är han "cool". Jane som väljer en man som växt upp tillsammans med apor pratar ingen om. Tarzans otroligt annorlunda förflutna och uppväxt är bara en självklarhet för Jane att ta till sig. För vem skulle säga nej till en apman? Jag har aldrig mött en sådan man, men jag skulle nog kunna säga att vi skulle ha en del kulturskillnader mellan oss.

Men nog om Tarzan. För kung av stereotypsmannen måste nog vara Bond, James Bond. Han är alltid redo för nästa förhållande, kan inte känna rädsla och kan inte ha ett förhållande. Mannen som ständigt lever ett ungkarlsliv där han för varje film tar till sig en kvinna som faller i hans famn och säger "åh James" innan de kysser varandra. Men gifter sig det gör han ju faktiskt en gång när George Lazenby gestalar sin enda gång Bond i filmen "I hennes majestäts hemliga tjänst" från 1969. Där dödas hans älskade och sedan dess har han varit mer eller mindre singel. Singel i 47 år. För många kan Bond vara en förebild, en riktig man som får rädda världen och ständigt får nya vackra kvinnor. För mig tillhör han medeltiden. Hans räddande av världen är absolut bra men snälla, ta in en kvinna som säger nej till Bond, inte som agent men som man som har en medeltidsmentalitet.

Jag förstår att detta är ett känsligt ämne. Bond är heligt för många och hans karaktär är fastslagen. Men om det nu finns en kvinna bakom varje framgångsrik man borde även Bonds kvinna lyftas fram. Kanske kan detta liknas vid "M" i filmerna, kanske inte.

Till sist vill jag höja den amerikanska författaren Suzanne Collins. Tack för att du gav oss Katniss Everdeen. En modig kvinna och hjälte som får välja mellan två män. Tack för att du gav biopubliken en modern bild av en kvinna. En kvinna som inte står bakom en framgångsrik man utan som står framför och kanske rentav utan behovet av en man.

Mer läsning

Annons