Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar premiär för Rolf Lassgård i Miraklet i Viskan

/
  • Rollen som Bjarne Nyman är specialskriven för Rolf Lassgård.
  • Lia Boysen.
  • De spelar huvudrollerna i Miraklet i Viskan, Rolf Lassgård och Lia Boysen.
  • Ingvar Hirdwall har en av de bärande rollerna som svärfadern till huvudpersonen Bjarne Nyman. En biroll spelas av Mikael Rahm från Oviken.
  • Rolf Lassgård spelar Bjarne som är familjefar och en man med planer som dock inte alltid blir av.
  • Dramatisk scen ur filmen Miraklet i Viskan som har Sverigepremiär fredag 17 april.
  • Lia Boysen arbetade med Rolf Lassgård, Ingvar Hirdvall och John Olsson i Möbelhandlarens dotter.
  • Regissören John Olsson.
  • Långhuset som ligger mellan gamla E 14 och Ljungan i Viskan mellan Ånge och Sundsvall inspirerade John Olsson till släktdramat

– Avfolkningen av Sverige har pågått så länge att det nu är småstäderna som riskerar att utarmas. Det är de som står på tur.
Det säger Rolf Lassgård, som spelar huvudrollen i ”Miraklet i Viskan” som har premiär på fredagen.

Annons

Det är en bred och varm film fylld av både komik och tragik, som utspelar sig mitt på den svenska - norrländska - landsbygden. Den innehåller varken mord, blod eller slaskiga effekter, men sysslar med relationer som de flesta av oss kan relatera till.

Och landsbygdens utarmning är visserligen inte filmens huvudtema, men utgör den självklara fonden för dramat om Bjarne Nyman från Ljungaverk.

Berättelsens motor är däremot den segdragna konflikten mellan arbetargrabben Bjarne och hans välbärgade svärfar Halvar, spelad av Ingvar Hirdvall.

De är två envisa män vars väljästa surdeg till konflikt genomsyrar den lilla byn. Och mellan dem kläms Halvars dotter Malin, spelad av Lia Boysen.

– Man kan säga att historiens grundbult är hur hon får ta konsekvenserna av de båda männens tjurskallighet, det faktum att de inte klarar av att prata med varandra, säger John Olsson, filmens skapare, uppvuxen i Kilafors.

Han är ursprungligen filmfotograf, men har tidigare skrivit och filmat bland annat TV-serien "Möbelhandlarens dotter” (2006) där både Rolf, Lia och Ingvar medverkade.

Se också:

TV: Lassgård om att jobba med Ingvar Hirdvall

TV: Regissören om idén till filmen

Till ”Miraklet i Viskan” har John både skrivit manus, regisserat och filmat! Och huvudrollen är skriven direkt för Rolf Lassgård:

– Vi jobbade så bra ihop förut och hans rötter är inte långt ifrån den här bygden, så det kändes att man inte behövde förklara för honom hur de här karaktärerna fungerar.

Redan tidigare har karaktärer skrivits direkt för Lassgård – senast den bufflige kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Nu har den minst lika komplicerade Bjarne Nyman komponerats för honom:

– Bjarne är en mästare på att hitta på projekt och ha visioner, men att få dem förverkligade är en helt annan sak. Jag har förstått att flera som redan sett filmen tycker illa om honom, är arga på de dumheter som han bevisligen gör.

Se också:

TV: Lassgård om att jobba med Ingvar Hirdvall

TV: Regissören om idén till filmen

– Men min ambition har nog varit att göra honom mänsklig och möjlig att tycka om, trots alla fel och brister. Och det har förvisso varit en utmaning. Men han är definitivt ingen ond människa, han drivs av kärleken till sin hustru och familjen, även om inte allt blir rätt.

John Olsson berättar hur han hade kvar en grundidé från ”Möbelhandlaren” och att han fick en ljus idé när han besökte just lilla Viskan med sina 90-talet invånare någon mil från Stöde:

– Jag fick syn på det fantastiska huset som är centralt i filmen. Dessutom såg jag två män som satt och fiskade i en eka på älven. Jag undrade vad de pratade om och så fick jag idén att den mindre av dem skulle kunna ha övertaget och att den andre plötsligt hoppar rätt ner i vattnet.

Just den scenen är också filmens dramatiska upptakt, och som berättelsen därefter tråcklar sig fram mot. Och allt detta i ett ganska makligt tempo, vilket också känns väldigt medvetet?

– Njae, makligt vet jag inte. Det är ett bildflöde där man hinner se vad som händer, men jag har arbetat avsiktligt med olika bildflöden beroende på handlingen. På vissa ställen händer det väldigt mycket på kort tid, säger John.

Men det känns som att du velat distansera dig från hetsiga actionfilmer?

– Ja, dem har man ju tröttnat på, det ska erkännas, skrattar John.

Han berättar hur han också skrivit en hel novell som skildrar förhistorien till det som utspelar sig i filmen, och som Rolf och Lia fick läsa som en bakgrund. Där skildras hur makarnas starka kärlekshistoria inleds en midsommarnatt:

– Eftersom den bakgrunden inte alls finns med i filmen blev det en utmaning för Lia och mig att gestalta just den kärleken på någon minut. Som skådespelare är sådant en extra utmaning och därför spännande, säger Rolf.

John berättar hur han medvetet tonat ner flera teman från novellen, inklusive glesbygdens villkor:

– Det ska finnas ett isberg under berättelsen, så att bara enstaka toppar sticker upp. Jag tycker det ökar spänningen och jag hoppas åskådarna uppskattar det. Att få saker skrivna på näsan brukar inte vara så kul.

Här finns också ett antal trådar till religionen, som landar i de eventuella mirakel som filmtiteln syftar på, men som vi absolut inte ska gå in på här:

– Själv är jag inte troende, men religionen genomsyrar allas våra liv oavsett vilken hållning vi har till den, säger John.

– Bjarne hoppas exempelvis att snön ska regna som manna från himlen så att hans plogbil ska få körningar och rader av sådana bibliska uttryck finns i vår vardag. Dessutom går S:t Olofsleden genom Viskan, så det hela utspelar sig på helig mark, här kan ske mirakel, haha.

De religiösa inslagen hanteras med mild humor och respekt, liksom Bjarnes äktenskapliga förvecklingar, relationerna till Halvar och hur hela byn dras in i dramat.

– Ingen omkring dem kan hålla sig neutral, alla påverkas av bråket mellan de halsstarriga gubbarna.

– Men det är något som knappast är typiskt för vare sig Viskan, Medelpad eller Norrland, det där griniga smågnabbet finns överallt. Och det kan orsaka så mycket onödigt bråk och hindra att bra saker blir gjorda, säger John.

”Miraklet i Viskan” går upp på 140 biografer över hela landet på fredagen och Rolf berättar att förhandsintresset har varit mycket stort:

– Den har beställts av jättemånga biografer, inte minst på landsbygden och det känns verkligen kul.

Räknar du med att göra fler filmer om Bjarne?

– Åtminstone hoppas jag det blir fler filmer med John Olsson, för vi ska vara rädda om de här auteurerna, de här som skriver sina egna historier – där skapas en stark avsändare och därmed stark integritet i filmerna. Det blir nästan som Bjarne själv, någon som drivs av en vision, en glädje till film och en stor portion envishet.

Tomas Larsson