Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På bio är det fortfarande 1980-tal

Skojiga spökjägare, stiliga stridspiloter eller dystopiska deckare är det vad biobesökarna längtar efter? Eller är det bara beprövade koncept som nostalgiska filmbolagsbossar tror att vi vill ha?

Annons

Spökjägarna Abby (Melissa McCarthy) Holtzmann (Kate McKinnon), Erin (Kristen Wiig) and Patty (Leslie Jones) i nya

Den 27 juli kommer nya "Ghostbusters" med Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon och Leslie Jones i huvudrollerna. Det är 30 år sedan den första filmen med Bill Murray och Dan Aykroyd hade premiär. Uppföljare till andra 1980-talsklassiker som "Top gun" och "Blade runner" är också på gång. Varför dyker dessa nostalgirullar upp på bio just nu?

Göran Everdahl, filmkritiker och känd från Sveriges Radios "Spanarna", tror att det finns flera anledningar.

– Det är lätt att använda titlar som alla vet vad det är, som till exempel "Ghostbusters", ett varumärke som alla känner till. Då har man redan en del av reklambudgeten avklarad. En annan orsak är att om man var 20 år 1986, då är man 50 år nu och tillhör den generation som styr filmbolagen och bestämmer var pengarna ska läggas. Jag tror att en del av de här gubbarna gått i barndom lite grand, fortsätter han.

Harold Ramis, Dan Aykroyd, Bill Murray and Ernie Hudson som spökjägarna i den första

Vissa bättre begagnade historier, som "Tillbaka till framtiden", har en naturlig koppling till vår tid. De utspelas i en framtid som redan är här. Den 22 oktober 2015 firade inbitna fans det datum som Michael J Fox rollfigur Marty McFly besöker under en tidsresa i "Tillbaka till framtiden 2" från 1989. 2019 har vi nått fram till den tid som skildras i "Blade runner", från 1982, med Harrison Fords expolis i ett dystopiskt Los Angeles. Men redan om något år ska regissören Ridley Scott komma med en fortsättning som förflyttat sig några decennier längre fram i tiden.

Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Kristen Wiig och Leslie Jones som spökjägarna i nya

Ett annat tecken på 1980-talsnostalgi är att filmjubileum uppmärksammas, som till exempel att "Top gun", från 1986, visas på bio på nytt i uppdaterat Imax 3D-format. Tom Cruise ska också ha gått med på att spela in en "Top gun 2".

– Den här jubileumshysterin gäller inte bara film, utan även nyheter och sport, säger Göran Everdahl.

Stora 1980-talsfenomen som "Stjärnornas krig" och "Alien" har dammats av med jämna mellanrum, till exempel i "Star wars: The force awakens" från i fjol och "Alien: Convenant" som kommer nästa sommar. Men dessa är inte ett uttryck för 1980-talsnostalgi, tycker Göran Everdahl.

– De är mer tidlösa och har inte samma nostalgifaktor med tidstypiska kläder och så.

Är återanvändandet ett tecken på att filmbolagen har slut på idéer?

– Jag tror att det finns gott om nya idéer, men de vågar inte satsa på dem.

Göran Everdahl tycker också att uppföljarna nästan alltid blir sämre än originalet och att filmbolagen borde tänka i andra banor.

– Huvuddelen av dem som går på bio nu är födda på 1990-talet, så frågan är om de är intresserade av 1980-talsfilm.

Fakta: Aktuella 80-talsfilmer

+ "Ghostbusters 3" har svensk biopremiär 27 juli i år. De första två "Ghostbusters"-filmerna kom 1984 respektive 1989.

+ "Top gun 2". I våras bekräftade producenten Jerry Bruckheimer att en uppföljare till "Top gun" på gång. Tom Cruise ska återigen spela Maverick. Den första "Top gun" hade premiär 1986.

+ "Blade runner 2". En ny "Blade runner" i regi av Ridley Scott med Harrison Ford, Ryan Gosling och Robin Wright i huvudrollerna ska spelas in. Filmen ska enligt The Wrap ha premiär 2018. Den första "Blade runner"-filmen kom 1982.

+ "Teenage mutant ninja turtles". "Turtles" dök upp som tecknad serie 1984 och var ursprungligen en parodi på Marvel och liknande serier. 1987 fick "Turtles" även en tecknad tv-serie. Den första filmen "Teenage mutant ninja turtles" kom 1990. Den senaste "Teenage mutant 3D ninja turtles 2" gick upp på svenska biografer den 3 juni i år.

Mer läsning

Annons