Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet gott, allting gott – Salong Draken har visat sin sista film

Hösten 1998 fick två cineaster chansen att visa alternativ film på Filmstaden. 18 år senare lägger Peter Nordlinder och Jens Persson ner Salong Draken.

Annons

Jens Persson var maskinist och Peter Nordlinder vaktmästare på Filmstaden. Båda älskade film och fick hösten 1998 chansen att visa alternativ film i en av salongerna. Då föddes Salong Draken och duon gick ut hårt och visade den omtalade "Funny Games".

Peter Nordlinder och Jens Persson väljer att lägga ner Salong Draken efter 18 år.

– Det blev en rivstart. Vi visade den och "Flammande byar". Båda fick fem plus, säger Peter Nordlinder.

– Recensenten Henry Lundström var på förhandsvisningen av Funny games. När han kom ut sade han "fy fan... fem plus", säger Jens Persson.

Ur

De startade Salong Draken för att de tyckte att utbudet av smalare film i Sundsvall var praktiskt taget obefintligt. Även om det fanns Sundsvalls Filmstudio ville de visa mer aktuella filmer och presentera ett månadsprogram.

– Även om en film fick högsta betyg i filmkrönikan kom den inte hit. Vi kände att det fanns ett uppdämt behov, säger Jens Persson.

– Vi kollade besöksstatistik och det visade sig vara väldigt lyckat.

De första åren var också de åren som Peter och Jens brann mest för sitt nya koncept. De åkte till Stockholms filmfestival för att se vilka filmer de skulle boka. Helt plötsligt hade de filmer för en egen filmfestival 1999.

– Vi gick bananas och bokade Doktor Kosmos som lirade live, säger Peter Nordlinder.

– Vi brände ut oss i båda ändarna lite. Men under en festival kunde vi ta ut svängarna. Vi kunde till exempel ha en skräckfilmsdel, säger Jens Persson.

Affischen och logotypen fick de hjälp av Christian Beijer med.

Under åren har de haft bra respons på många av sina filmer men de hade hoppats mer på festivalerna.

– Det är trist när man lägger ner mycket energi och sedan får man lite respons. Jag tror kanske att Sundsvall är mer beredd nu, säger Peter Nordlinder.

– Vi visade Donnie Darko väldigt tidigt. Det var typ vi och några till i salongen. Den ses som en kultfilm nu, säger Jens Persson.

Nu har de visat den sista filmen på Salong Draken. Det blev "Slutet gott, allting gott". sammanlagt blev det 17 terminer och ungefär 800 filmer med festivalerna inräknat.

– Det här är ett beslut som har vuxit fram, säger Peter Nordlinder.

– Ja, det känns både och. Vi brinner fortfarande för film, men det har gått mycket på rutin på slutet, säger Jens Persson.

Båda tycker att Salong Draken är något de inte vill ha ogjort.

– Jag har lärt mig mycket och har fått se mycket bra film på bio, säger Jens Persson.

– Jag känner mig otroligt stolt. De tio första åren med Draken formade mig som människa. Vi tog på oss utmaningar och lärde oss mycket. Jag vann också en fin vän, säger Peter Nordlinder.

Jens och Peter säger också att det aldrig hade gått att genomföra den här satsningen om det inte vore för att de hade filmstaden och dess personal med sig. Även Film i Västernorrland vill de lyfta fram.

– De har stöttat oss jättemycket, både ekonomiskt och annat, till exempel hjälp oss med våra filmfestivaler, säger Jens Persson.

Ur

De har många fina minnen från åren med Salong Draken men en film som båda nämner är Straight story av David Lynch.

– Vi hade nordisk premiär på den och det är en av våra favoritregissörer, säger de i kör.

Filmer som visats på Draken (Urval)

Amelie från Montmartre

Crouching tiger hidden dragon

Festen

The Big Lebowski

I huvudet på John Malkovic

Sånger från andra våningen

O brother where art thou

Mullholland drive

Pianisten

Station agent

Mannen utan minne

Eternal sunshine of the spotless mind

Armbryterskan från Ensamheten

Sideways

Brokeback mountain

Searching for Sugarman

Mer läsning

Annons