Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska filmer från förr får ny skjuts in i framtiden

/
  • Scen ur Maria Lang-filmatiseringen
  • Arne Mattsson-thrillern
  • Stieg Trenters herrgårdsdeckare
  • Harriet Andersson, huvudrollsinnehavare i ruffiga
  • Gus Dahlström och Holger Höglund i
  • VM-boxningsmästaren Ingemar
  • Tutta Rolf i
  • Två rivjärn på samma bild. Julia Caesar och Dagmar Ebbesen i
  • Thor Modéen och befälskollegan Douglas Håge, major Morgonkröök, i premiärfilmen
  • Torpardottern Brita (Eva Dahlbeck) fascineras av lyxen hos en grosshandlarfamilj i Stockholm och förälskar sig i sonen i

Först kom pilsnerboxarna, sedan beredskapssamlingen, Alice Babs-lådan, Povel, Poppe …
Ett antal utgåvor senare ligger härmed en färsk trippel på diskarna – starten på en ny utgivningsvåg med svensk nostalgifilm.

Annons

Läs också: Pallas firar 60 år – en plats för frierier och en kopp kaffe

Flitiga dvd-distributören Studio S slår nu på stora trumman sedan man löst distributionslicensen från filmjätten Svensk Filmindustri, SF. Satsningen innebär att ett antal klassiker ur SF:s katalog, från 1919 och framåt, dammas av.

Restaurerat och digitaliserat ska det också vara.

Sunkigt, out-of-date eller ej – nostalgi har blivit efterfrågat konstaterar Stefan Nylén, projektledare på Studio S Entertainment.

– Kolla bara webbutikerna. På Discshop gick de tre nya boxarna snabbt in på plats 2, 3 och 4. På Ginza har de legat stadigt på plats 3, 4, 5 och slåss med "Star wars", "Hateful eight" och "En man som heter Ove" som släpptes samtidigt. Listorna talar försäljningens tydliga språk.

Så, vad är det som lockar med nötta scener, där det blir övertydligt att inte minst den tekniska utvecklingen gjort framsteg?

För egen del var jag inte ens född när det begav sig som mest. Ändå känner jag lockelsen att uppleva det som en gång var. Livet verkade tryggt, idylliskt och lätthanterligt.

Endera var man ond eller god, snäll eller stygg, hederlig eller ohederlig. Svartvitt, som filmen – även om tillvaron jag fick berättad för mig som barn uppenbarligen förskönades. För många handlade det säkerligen om ett evigt slit för att få ihop till livets nödtorft.

Läs också: En nostalgiker med smak för idyller

Det är tidsandan man vill åt. Snacket, vyerna, skådisarna. Något man känner igen som en kär gammal vän, ni vet.

Och svaret på de ljusa framtidsdrömmarna har jag facit på nu – i alla fall fram till i dag.   

– Jag brukar säga att det är bästa sättet att förstå vår tid. Du kan läsa en bok, se på gamla stillbilder, sitta i en gammal stol, men genom en film ser du hur miljöer såg ut, hur folk talade, tacklade samhällsproblem och så vidare, säger Stefan Nylén.

Den nya utgivningsserien samlar till en början inte mindre än 20 filmer fördelade på tre dvd-boxar, plus extra material.

Av dem fångar "Den stora deckarboxen" mitt omedelbara intresse. Dessa filmer bidrog ju till att lägga grunden för den långlivade och framgångsrika traditionen av kriminalberättelser, som sedan länge har världsrykte. 

Nästan tjugo år skiljer mellan första och sista rullen i boxen och det märks att utvecklingen gick framåt. Från luddigt mörkt på 40-talet till 60-talets betydligt skarpare kontraster mellan svart och vitt. Bildvinklar, berättande, symbolik blev mer avancerade.

Däremot känns handlingen igen. Ta till exempel filmatiseringen av Maria Langs detektivroman ”Kung Liljekonvalje av dungen”, här ett drama med namnet ”Ljuvlig är sommarnatten” (1961).

En bröllopsbruds försvinnande förstås är mord, mystiken lägrar sig och genast anmäler sig ett antal tänkbara förövare. Några njutbart verbala förvecklingar senare (inklusive numera undanträngda uttryck som ”nervattack”, ”hjärtängslig”, ”kurre”, ”sjappat”, ”muntration”) ringas mördaren in ur ett sällskap som samlats i slutscenen.

Likt en pusseldeckare på känt Agatha Christie-manér.

Läs också: Svenska doldisar redo för Oscarsgala – "Jag tror att vi vinner"

Spänningen upprätthålls utan att ett pistolskott behöver avlossas och persongalleriet spretar åt alla håll: Sif Ruud, Hjördis Pettersson, Stig Järrel, Allan Edwall, Per Oscarsson, Julia Caesar, Karl-Arne Holmsten, Folke Sundqvist, Holger Löwenadler ...

I "Den stora hembiträdesboxen vol. 2" har rivjärnen fått träda tillbaka för timida snyggingar som Britta Brunius, Eva Dahlbeck och Sickan Karlsson.

Klassperspektivet går som en röd tråd genom rullarna. Till exempel i "Vi som går köksvägen" där bortskämda rikemansdottern Tutta Rolf slår vad med sin kavaljer om att klara ett år som köksa i främmande familj.

Militärparodin i 91:an-boxen fick vi smakprov på redan i beredskapsditot, och den som är intresserad av farsartad fejd och värnlös batalj om vartannat får här sitt lystmäte.

För övrigt lär det vara första gången som 91:an & Co släpps på dvd. Tre personer gestaltar Mandel Karlssons tafatta figur, Gus Dahlström, Curt "Minimal" Åström och Stig Grybe. Vem som är mest likt Rudolf Peterssons originalteckningar från 1932 får tittaren avgöra. För övrigt kulminerade serietidningens popularitet på 1970-talet med en upplaga på omkring 130 000 exemplar.

Läs också: Sveriges schlagerdrottning från Sundsvall

Kringmaterialet i dvd-boxarna är omfattande och lockar med läsning både om och kring filmerna, bildgalleri, trailers, intervjuer, biografier, kortfilmer. Kort sagt väntar många underhållande timmar för folk som gillar svenska filmer från förr.

Vilka vänder ni er till med utgåvorna?

– Samma målgrupp som är intresserade av äldre hantverk, typ. De som möblerar hem med gamla möbler, dricker ur en kaffekopp designad på 1950-talet. Retrofiler, cineaster, alla som gillar och är nyfikna på svensk film. Man kan säga från 40-åringar och uppåt, du kan vara 85 och ha en dvd-spelare, då är du en potentiell kund också, säger Stefan Nylén.

Hur vågar ni er på en sådan satsning i den strömmande tittningens tidevarv?

– Jag tror att de som köper det här vill ha en fysisk produkt. Ser man på dvd-marknaden i stort så går singelreleaser ner i försäljning, medan boxar och framförallt konceptboxar ligger stadigt kvar på en bra nivå. Hälften av målgruppen vet inte hur man streamar.

Vad har vi att vänta för utgåvor framöver?

– Vi jobbar nu på en samling med svenska kultklassiker där bland annat Raggare från 1959 kommer att ingå, liksom en samling med Hasse Ekman, det finns mycket att boxa där, samt en samling med Thor Modéen och Åke Söderbloms bästa (tidigare outgivna) filmer.

Läs också: En dans för 100-åringen Värstaborg

Mer läsning

Annons