Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmande fotbollsspelare och respektlösa hockeybusar – se och lär av handbollen

Tuffast tänkbara tag – och inte ett spår av gnäll.
Inte en filmning, inga överdrivna gester och de hänsynslösa tacklingarna lyser med sin frånvaro.
Fotbollen och hockeyn har mycket att lära av de hårdaste, tuffaste och mest rättvisa bollprofilerna.
Handbollsspelarna.

Annons

De är stora, starka och mycket mer hänsynslösa mot sig själva än mot sina motståndare. Handbollsspelarna imponerar. Ibland mer än själva spelet.

I fotbollen har jag länge, länge stört mig på filmningar, gnäll och tjafs. Det är kort och gott för mycket av en av de största stilbildarna. Den briljante, men i mitt tycke överdrivne, Cristiano Ronaldo.

Han skulle säkert vara en briljant handbollsspelare. Men han skulle inte överleva.

Hockeyspelare tycker många gånger att de är planetens tuffaste. Men det man sett i överflöd de senaste åren är de omdömeslöst respektlösa huvudtacklingarna.

Det smäller var och varannan match, hjärnor tar stryk. Karriärer tar slut. Timrås Alexander Lindgren tvingades lägga av strax före jul efter alldeles för många hjärnskakningar. 22 år gammal.

Timråbacken Didrik Strömberg åkte på en stjärnsmäll mot Västerås i tisdags och i torsdags utsatte Leksands Robin Jacobsson Björklövens lirare Kim Karlsson för något som skulle kunna klassas som mordförsök om överfallet var på öppen gata och inte i en hockeyrink. Exemplen är många, alldeles för många.

När hockey spelas på den nivån är det en sport som är allt annat än tuff.

NHL-spelaren Raffi Torres, som är en återfallsförbrytare i vansinne, fick 41 matchers avstängning efter ytterligare en hjärndöd tackling. Ett hårt straff, men i ärlighetens namn inte tufft nog. Dårar som Torres borde inte få vistas i närheten av andra medmänniskor. Åtminsone inte i en hockeyrink.

Handbollen är hård på ett tufft och rättvist sätt. Där slipper vi se filmningar, flams och uppenbart vansinne.

Se och lär.