Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filminspelning i Ånges skogar – älgjakt och genusperspektiv står i fokus

Utanför Torpshammar i Ånge spelas det just nu in en film med Lennart Jähkel och Sofia Aspholm i huvudrollerna. Filmen regisseras av Sophia Bösch och handlar om en ung kvinna som ska skjuta sin första älg.

Nästan exakt vid Sveriges geografiska mittpunkt håller ett stort filmteam från Tyskland och Sverige att spela in en film. Filmen är ett examensarbete för Sophia Bösch som studerar på Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf i Berlin.

– Filmen heter Gnosis och handlar om en en tjej som heter Linn som ska vara med på älgjakten för första gången med sin pappa och hans jaktlag. Hon har egentligen varit med tidigare men nu ska hon få skjuta en älg själv för första gången, säger Sophia Bösch, som regisserar Gnosis.

Filmen är enligt Sophia Bösch en genusskildring av ett mansdominerat sammanhang som jakt ofta är.

– På ett sätt skulle man kunna se det som att det är hennes mandomsprov men det handlar egentligen om att bli vuxen och en kvinnas vilja att bli en självklar del av jaktlaget, säger Sophia Bösch.

Sophia Bösch är född i Schweiz och men har kopplingar till Västernorrland. Hennes farmor kommer från trakterna och Sophia har tillbringat alla somrar i länet.

– Jakten har alltid funnits i min familj och det har varit en intressant miljö för mig och den är intressant att utforska, säger Sophia Bösch.

Hur är det att komma upp till dina barndomstrakter och spela in den här filmen?

– Jag har kämpat för det här länge för att kunna komma upp med ett helt team från Berlin och göra det här. Så det känns väldigt bra, säger Sophia Bösch.

– Inspelningen är snart avklarad och då ska vi åka tillbaka till Berlin och börja klippa ihop allt. Om allt går vägen så blir det förhoppningsvis en långfilm av allt senare, säger Sophia Bösch.