Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fin familjesaga från det fattiga Italien – Rosa Ventrella skildrar samma miljö som Elena Ferrante

Huvudpersonen i romanen "Historien om ett anständigt liv", Maria De Santis, växer upp med sina äldre bröder Guiseppe och Vincenzo i Bari, en kuststad i södra Italien.

Marias pappa är fiskare, en dominant och hård man. Hennes mamma är en sliten fiskarhustru som önskar ett bättre liv för sin dotter och sina två söner.

Författaren Rosa Ventrella är lärare i italiensk litteratur och uppvuxen i Bari, och "Historien om ett anständigt liv" är hennes tredje roman. Efter att ha läst Elena Ferrantes fyra böcker om hennes fattiga uppväxt i Neapel i södra Italien och de förändringar hon genomgår i skolgång, uppväxt, relationer - inte minst till väninnan - ser jag likheten redan i inledningen av den nyutkomna boken. Kommer Rosa Ventrella att berätta samma historia?

Marias bästa väninna heter Maddalena och var kär i Marias bror Guiseppe. Hon genomgår inte samma förändring i sin relation till Maria som i konkurrensen mellan Elena och Raffaella i den hyllade romansviten av Ferrante. Men fientligheterna mellan den lokala maffian och de hårt arbetande fiskarna är lika stora i Bari som i Neapel. Marias far Antonio hatar maffian, men vågar inte utmana sina motståndare som han också är beroende av för att kunna köpa insmugglat gods och cigaretter och vid behov få låna pengar av.

Marias fasta punkt och bästa vän är Michele, son i den mest fruktade maffiafamiljen i Bari.

På grund av Antonios nyckfulla vredesutbrott kunde alla sammanhang, hur trevliga de än var, på en sekund förvandlas till rena minfältet. En oskyldig kommentar eller avvikande åsikt kunde räcka för att dra i gång ett vredesbrott som fick huset att skaka, när han handgripligen gav sig på något av sina barn eller sin fru. Marias fasta punkt och bästa vän är Michele, son i den mest fruktade maffiafamiljen i Bari. Deras vänskap är inte okomplicerad då både hennes far och mor gör allt för att hålla henne borta från Michele, trots att han inte alls i något avseende liknar sin far.

Fulheten och smärtan finns överallt omkring Maria och hon vill göra allt för att komma ifrån sin hemska uppväxt. På samma sätt som Helena i romanen "Min fantastiska väninna" förstår Maria att för att nå sitt mål måste hon studera så mycket hon kan. Hennes mor ser helst att hon i stället blir gift så fort som möjligt, men här får hon stöd från sin far och även sina lärare. I klosterskolan ska hon få grundläggande kunskaper i latin och på allvar studera både historia, italienska, geografi och matematik. Men Maria är den enda som kommer från den fattigaste stadsdelen San Nicola och trots framgångar i studierna blir hon mobbad.

Denna är redan såld till 18 länder och ska filmatiseras.

Här råder de sociala hierarkiernas stränga lag och att eleverna kommer från olika världar lämnar en stämpel på Marias hud. Det märks på det högfärdiga sätt på vilket några av flickorna betraktar de andra, på deras väl avvägda gester, på deras sätt att svara jakande genom att bara dra lite på munnen, att röra på nacken, armarna och händerna med ett behärskat kroppsspråk som för Maria är helt främmande.

Maria betraktas varken som fågel eller fisk. Det är därför många av de andra eleverna både fruktar och hatar henne: hon rubbar balansen i deras hierarki och bringar oordning i den sociala evolutionens skikt. Hon klarar sin examen trots allt och kommer in på universitet. Men det är svårt att fly från det öde som drabbar hela Marias familj och henne själv sedan hon mognat till ung kvinna och på nytt träffar Michele efter flera års uppehåll. Konsekvensen av att hon blir kär i honom är uppenbar. Hennes far blir av med sin käraste ägodel, en person avlider efter att ha blivit skjuten av polisen vid ett värkrån och hela familjen tvingas betala ett smärtsamt pris.

Även om den sociala miljön som skildras i "Historien om ett anständigt liv" inte skiljer sig så mycket från det liv som Ferrante skildrar från den fattiga delen av Neapel vinner den intensiva familjesagan på Rosa Ventrellas trovärdighet och berättarglädje Berättelserna skiljer sig åt genom att på olika sätt tackla samma förutsättningar och ämne. Denna är redan såld till 18 länder och ska filmatiseras. Det är svårt att tro att den inte skulle förtjäna en uppföljare.

Mats Lönnerblad