Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fina framgångar för Team Allsta

Team Allsta har under hösten arbetat hårt och fokuserat inför legorobotstävlingen som hölls på Technicus i Härnösand i går.

Och det gick riktigt bra för skolan som kunde resa hem med flera fina utmärkelser.

Annons

Fyra robotbanor på teaterns stora scen, deltagare taggade till tänderna, hög adrenalinnivå, kameror i taket, storbildsskärm, häftigt ljud och ljus, publik och en speaker i högform. I går var det dags för årets upplaga av FIRST LEGO League.

Klass 4-5 på Allsta skola har jobbat med projektet under åtta veckor.

– Vi fick teknikstrul och vissa elever var in på skolan och jobbade under höstlovet också, berättar läraren Susanne Fahlgren.

Klassen delades tidigt in i två grupper. Vissa jobbade med byggandet och tekniken, medan andra tog hand om marknadsföring och forskning.

Eleven Vilma Nessler berättar att årets utmaning var att komma på och utforma bra hjälpmedel för seniorer.

– Vi har intervjuat äldre människor och förstått att det här med kundvagnar är ett problem för många. Vi tänkte till och kom på idén med en supervaruvagn, säger hon.

Vagnen som eleverna skissat har tre hjul, reflexer, förstoringsglas, käpphållare och ett ergonomiskt handtag. Den har även en hållare för inköpslista, olika fack för till exempel varma och kalla varor och en sida som man kan fälla ner för att lättare kunna lasta ur vagnen.

– Det är inte bara seniorer som kan ha nytta av vagnen. Även personer med något funktionshinder eller barn och ungdomar som saknar superkrafter kan ha nytta av vagnen, säger Vilma.

Förutom idén med seniorvagnen har gruppen arbetat med att marknadsföra sitt projekt.

– Vi har gjort en logotyp, kontaktat media och raggat sponsorer, säger Nora Agrell.

Under tävlingsdagen i går hade alla deltagare ställt upp en monter där de marknadsförde sig själva och sina idéer.

Söråkers legoboys visade upp sin idé kring en Nära Hjälpstation (NHS).

– Hemtjänsten fungerar inte alltid så bra så vi kom på att arbetslösa ungdomar kan hjälpa de äldre med lite av varje. Till exempel att handla, eller bara ta en fika och prata, säger Alexander Svedin från Söråker.

Han tror starkt på idén och kan själv tänka sig att jobba på en station när han blir lite äldre.

Inne i hörsalen gick själva robottävlingarna. Varje heat varade i 2,5 minuter och robotborden satt ihop parvis. Först hölls tre grundomgångar där det gällde att samla på sig så många poäng som möjligt. Det bästa resultatet i robotkörningarna avgjorde vilka lag som skulle gå vidare. Allsta hade både tur och skicklighet och lyckade knipa en av finalplatserna i robotkörning. En hedrande andraplacering blev slutresultatet i hård konkurrens med skolor från hela länet.

Forskningspriset gick till Allsta skola och det var nöjda elever och lärare som satte sig i bussen för hemfärd.

– Jag är jätteimponerad av vad eleverna åstadkommit. Det här har gett mersmak, säger klassläraren Susanne Fahlgren.