Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fingertoppskänsla från sliten Betnér

Magnus Betnér
Work in Progress
Tonhallen, fredag

Annons

Ståuppkomikern Magnus Betnér bär oss alla på sina axlar. Under hans föreställning på Tonhallen visar han exakt hur slitsamt det uppdraget är.

Med sviktande knän och mörka cirklar under ögonen kämpar sig Betnér genom närmare 90 minuter ståupp. Det beror inte på skämtens kvalitet utan på en efterhängsen förkylning. Hans material, som han menar är under utprovning, kommer från alla möjliga håll. Jag fascineras av hans förmåga att träffsäkert illustrera den där personen eller människotypen vi i publiken känner igen. Han gör det med små medel: en speciell röst, en paus eller ett repliktempo. Betnér är en mästare på underdrifter, vilket jag tolkar som att han har förtroende för sin publik. Det räcker med halv volym, halv takt. Den lägre intensiteten är också föreställningens styrka. Att föreställningen heter Work in progress beror på att det är en testbana. Vi som publik är medskapare och Betnér använder sin fingertoppskänsla för att välja både vilka skämt han ska dra och hur de ska utvecklas.

Halvvägs igenom akten tänker jag att det är vänligt att han vill uppfostra oss. I Betnérs ögon är världen befolkad av för många för dumma människor. Det kan inte vara lätt att ideligen tala oss alla till rätta. Och att utsätta sig för både vänster- och högerextrema hot är uppenbarligen en guldgruva för komedi, men självklart även slitsamt privat.

Det kan nog även vara tufft att som huvudakt bli nermejad av sin uppvärmare. Men som publik var det bara en härlig upplevelse att se Daniel Strömberg. Sundsvallsbon gör ett kort set, bara några minuter, innan officiella uppvärmaren går på. Det är helt igenom bra. Med ämnen som livet som hockeyfans till Timrå IK och nyttan av skogspromenader är det tydligt att det är vardagen som inspirerar. Strömbergs korta smakprov visar att han har mycket att ge.