Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldst på Alnö – nyss fyllda 102

/
  • I mitten är födelsedagsbarnet, tillsammans med barnbarnen Katarina (till vänster) och Anna.
  • Katarina Forslund var glad på sin födelsedag.

På Alnösols äldreboende bor den äldsta personen på ön. Det är Katarina ”Karin” Forslund, som i går firade sin 102:a födelsedag.

Annons

1914 föddes Katarina, Karin som hon kallas, Forslund i Ljustorp. I går firade hon sin 102:a födelsedag, vilket gör henne till den äldsta på Alnö, där hon nu bor.

Jag bryr mig inte alls om min ålder, det är ointressant, säger hon själv.

Hon bor på äldreboendet Alnösol, där födelsedagen också firades tillsammans med släkt och vänner. Barnbarnen Anna och Katarina fanns på plats, tillsammans med sonens hustru, Kerstin. Alla boende samlades sedan för att sjunga för Katarina och äta tårta.

Hon gifte sig när hon var 19 år och blev sedan hemmafru. Hon tog då hand om huset i Johannedal och barnet de senare fick.

På den tiden skulle mannen försörja familjen och kvinnan skulle vara hemma. Det var mycket jobb, vi hade en väldigt stor trädgård där vi odlade allt från äpplen till blomkål. Vi försökte vara självförsörjande, säger Katarina.

Mannen gick bort 1970 och hon bodde kvar i villan själv tills hon var 91, innan hon flyttade till Sundsbruk och för två år sedan hamnade hon på äldreboendet i Alnö där hon bor nu.

Hon säger att hon har haft ett bra liv.

Det har varit väldigt lugnt och fridfullt. Jag trivs väldigt bra här på äldreboendet också, det finns bara vänliga människor här.

■■ För fler grattisintervjuer och reportage, klicka här.

Mer läsning

Annons